ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ερασιτεχνικό ραδιοτηλεσκόπιο ~ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ

ερασιτεχνικό-ραδιοτηλεσκόπιο-εγκαθ-303736

Τα πρώτα δεδομένα αναμένονται με ήχο και εικόνα την Τρίτη μέρα του Πάσχα

Την Τρίτη μέρα του Πάσχα αναμένονται τα πρώτα δεδομένα από το πρώτο ερασιτεχνικό ραδιοτηλεσκόπιο, σε πανελλήνια βάση, το οποίο εγκαθιστά στην περιοχή Γλυφονέρι της Σκοπέλου, πάνω από τον Αγιο Κωνσταντίνο, ο κ. Γιώργος Μιχαήλ, μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της περιοχής μας.

Ο δραστήριος ερασιτέχνης αστρονόμος, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός για το μεράκι του, έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο μετεωρολογικό σταθμό, που τον έχει ονομάσει «Κένταυρος» προς τιμή της Μαγνησίας και του ομώνυμου αστερισμού, που βρίσκεται στον ουράνιο θόλο.

Η δραστηριότητα του κ. Μιχαήλ έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών σχολείων, ενώ ο ίδιος αναμένει με ανυπομονησία την πρώτη ηλιακή καταγραφή με εικόνα και ήχο, τα πρώτα δεδομένα από τον ήλιο, που εκτιμάται ότι θα εντυπωσιάσουν τους υπέρμαχους των ουράνιων φαινομένων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν για ερευνητικούς λόγους, μέρος των δεδομένων που θα καταγράφονται σε 24ωρη βάση.

Το σύστημα, που εξελίσσεται διαρκώς, υποστηρίζεται ρομποτικά με τη χρήση κομπιούτερ, τα οποία εργάζονται με ισημερινή στήριξη, ακολουθώντας τη φορά του ηλίου από την ανατολή έως και τη δύση. Δίπλα ακριβώς από το τηλεσκόπιο υπάρχει υπολογιστής που λαμβάνει όλα τα δεδομένα και τα στέλνει μέσω δικτύου, στο δωμάτιο ελέγχου που έχει δημιουργήσει ο ερασιτέχνης αστρονόμος με πολύ μεράκι.

Ο μετεωρολογικός σταθμός που έχει δημιουργήσει ο κ. Μιχαήλ και βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το σπίτι του, στέλνει δεδομένα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει επίσης μια allskyκάμερα η οποία βλέπει τον ουρανό της Σκοπέλου, σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, παρακολουθεί τ’ αστέρια και διαθέτει ευρυγώνιο φακό, για να καταγράφει ευκρινώς όλες τις λειτουργίες πάνω στον ουράνιο θόλο.

Οπως αναφέρει παράλληλα ο ίδιος «έχω εγκαταστήσει επίσης στο αστεροσκοπείο ένα σύστημα που βλέπει τη φωτορύπανση της περιοχής μας και στέλνει τα δεδομένα που καταγράφει, σε όλο τον κόσμο, σε άλλα αστεροσκοπεία».

Τα εγκαίνια της πολύ αξιόλογης εγκατάστασης του κ. Μιχαήλ θα γίνουν με κάθε επισημότητα, ενώ στο μεταξύ, ο ίδιος δεν σταματά να εξελίσσει διαρκώς, επί το βελτίω, την αστρονομική του δραστηριότητα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σχετικά άρθρα:Ραδιοτηλεσκόπιο στη Σκόπελο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου