ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Βυζαντινό εύρημα στην Αμερική

βυζαντινό-εύρημα-στην-αμερική-303778

Εξαιρετικής αισθητικής δημιουργία της Βυζαντινής περιόδου είναι το κεραμικό πινάκιο (πιάτο) που προέρχεται από ναυάγιο της Αλοννήσου και παρουσιάζεται στο περίφημο Μουσείο Getty στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια.

Το συγκεκριμένο εύρημα ανήκει στη συλλογή της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και «ταξίδεψε» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο πλαίσιο της μεγάλης περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Byzantium, Masterpieces from Greek Collections» η οποία περιλαμβάνει εκπληκτικά έργα Βυζαντινής τέχνης, από Ελληνικές συλλογές.

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά, από τον Οκτώβριο του 2013 έως το Μάρτιο του 2014, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον (Washington National Gallery of Art, Washington DC) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μουσείο Getty στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια (J. Paul Getty, Museum, Malibu), όπου θα «φιλοξενηθεί» στο διάστημα Απριλίου – Αυγούστου 2014.

Για τη συγκεκριμένη διοργάνωση ταξίδεψαν στην Αμερική περίπου 300 αντικείμενα εξαιρετικής τέχνης από διάφορα Μουσεία και μοναστήρια της Ελλάδος, καθώς επίσης και ευρήματα πρόσφατων ανασκαφών, τα οποία συνθέτουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικόνα, που μαρτυρά τον πλούτο των ευρημάτων της Βυζαντινής περιόδου, που έχουν έρθει στο φως.

Η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει, όπως προαναφέρθηκε, στην παραπάνω περιοδική έκθεση που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Η ίδια Εφορεία έχει παραχωρήσει για το σκοπό αυτό ένα αγγείο, το οποία φυλάσσεται στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου.

Πρόκειται για ένα εφυαλωμένο πινάκιο (Βυζαντινό πιάτο) του 12ου μΧ αιώνα, το οποίο προέρχεται από ναυάγιο βυζαντινού πλοίου στη θάλασσα της Πελαγοννήσου στην περιοχή της Αλοννήσου. Η εσωτερική επιφάνεια του αγγείου είναι διακοσμημένη με την εγχάρακτη τεχνική και σε αυτή εικονίζεται λιοντάρι με πλούσια χαίτη να κατασπαράζει δορκάδα. Το κεφάλι του παριστάνεται κατά μέτωπο με προτεταμένη τη γλώσσα, ενώ η ουρά του γυρίζει προς τα επάνω και έχει καρδιόσχημη απόληξη.

Το ναυάγιο της Πελαγοννήσου ανασύρθηκε το 1970 από το βυθό κοντά στο νησί Πελαγοννήσι. Μάλιστα, η ανέλκυση του συγκεκριμένου ναυαγίου αποτέλεσε την πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα ενάλιων αρχαιοτήτων από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης.

Το πλοίο μετέφερε είδη κεραμικής, κυρίως επιτραπέζια αγγεία, καθώς και έξι μυλόπετρες. Η πλειονότητα των αγγείων ήταν εφυαλωμένα πινάκια και κούπες με εγχάρακτο διάκοσμο, που χρονολογούνται στα μέσα του 12ου αι. Τα πινάκια είναι εξαιρετικής ποιότητας και κοσμούνται με μορφές ζώων και γεωμετρικά θέματα.

Το αγγείο που βρέθηκε στην περιοχή μας και εκτίθεται στην Αμερική, είναι εξαιρετικό έργο τέχνης, το οποίο έχει παρουσιαστεί και σε άλλες μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως «Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη», στα πλαίσια του θεσμού «Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 1985, «Βυζαντινά Εφυαλωμένα Κεραμικά, Η τέχνη των Εγχαράκτων», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης το1999 και στην έκθεση με τίτλο «Byzantium 330-1453» που φιλοξενήθηκε στην Royal Academy of Arts του Λονδίνου, το 2009.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση «Byzantium, Masterpieces from Greek Collections» περιλαμβάνει ψηφιδωτά, εικόνες, χειρόγραφα, κοσμήματα και κεραμικά, αποκαλύπτοντας τον πλούσιο και πολύπλευρο βυζαντινό πολιτισμό. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, καθώς και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, της περιόδου 330 – 1453 μ.Χ. Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες, που αποτελούν περιήγηση από τον αρχαίο στο βυζαντινό κόσμο, το χριστιανικό κόσμο, τους διανοούμενους, τις χαρές της ζωής και το Βυζάντιο σε σταυροδρόμι.

Το σπάνιο εύρημα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου