ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νεκρή μεσογειακή φώκια πιασμένη στα δίχτυα

νεκρή-μεσογειακή-φώκια-πιασμένη-στα-δ-334010

Νεκρή εντοπίστηκε χτες το πρωί μεσογειακή φώκια στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Αλοννήσου

Ενας ιδιώτης διερχόμενος με το σκάφος του παρατήρησε κοντά στη βραχονησίδα Αγιος Γεώργιος μια νεκρή μεσογειακή φώκια η οποία ήταν πιασμένη στα δίχτυα. Αμεσα, ειδοποίησε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την Προστασία και τη Μελέτη της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus(MΟm) αναφέροντας το περιστατικό. Στη συνέχεια, η βιολόγος της Mom και μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου, κυρία Ελένη Τούντα, ενημέρωσε τους συνεργάτες της στο Φορέα και ένας ιχθυολόγος μαζί με έναν φύλακα μετέβησαν στο σημείο. Εκεί βρήκαν νεκρή τη μεσογειακή φώκια, 70 μέτρα βορειοανατολικά της βραχονησίδας. Πιθανολογείται πως ήταν νεαρής ηλικίας καθώς το μήκος της υπολογίζεται σε 1.20μ ενώ έλειπε το κεφάλι και η ουρά.

Οι άνθρωποι του Φορέα προσπάθησαν να ανασύρουν τα δίχτυα από το βυθό αλλά δεν κατέστη δυνατό και έτσι προχώρησαν σε κόψιμό τους. Εξαιτίας της προχωρημένης σήψης, το νεκρό ζώο διαλύθηκε σε κομμάτια και δεν έγινε δυνατή η περισυλλογή τους λόγω των ρευμάτων που επικρατούσαν.

Τα δίχτυα αποτελούν απειλή για το συγκεκριμένο προστατευόμενο είδος καθώς τα αλιεύματα είναι η τροφή τους.

Ο ιχθυολόγος του Φορέα, Σπύρος Ιωσηφίδης, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Η φώκια υπολογίζουμε πως ήταν μπλεγμένη μέσα στα δίχτυα πάνω από ένα μήνα. Πρώτη φορά συναντώ τέτοιο περιστατικό. Πριν τέσσερις μήνες, είχαμε βρει ένα νεκρό δελφίνι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου