ΣΠΟΡΑΔΕΣ

71,7 εκατ. ευρώ στις Σποράδες ~ ΣΕ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

717-εκατ-ευρώ-στις-σποράδες-σε-εργα-υποδο-342157

«Αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών της Θεσσαλίας», δήλωσε ο Κ. Αγοραστός

«Αναδεικνύουμε με σχέδιο και προγραμματισμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 71,7 εκατ. ευρώ για τις Σποράδες», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιος κ. Κώστας Αγοραστός σε περιοδεία του σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο. Ο κ. Αγοραστός πλαισιωμένους από τους δυο υποψηφίους του συνδυασμού «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» για την Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων κ.κ. Νικόλαο Πλωμαρίτη και Ιωάννη Καραγκιόζο, αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις της αιρετής Περιφέρειας τα τελευταία 3,5 χρόνια, καθώς και τον σχεδιασμό, που εκπονήθηκε, για τα νησιά μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.

«Μέσω του ΕΣΠΑ κάναμε πραγματικά μια τομή για να υλοποιήσουμε έργα υποδομής για τις Σποράδες, έργα που δίνουν ώθηση στο τουριστικό προϊόν της περιοχής και που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και των παραθεριστών. Συνεργαστήκαμε με όλους χωρίς διακρίσεις. Μέσα από ενημερωτικές συναντήσεις και ημερίδες στα νησιά καλέσαμε τους κατοίκους και τους φορείς της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, κάνοντας πράξη τη συλλογική ηγεσία, που υιοθετήσαμε στην αιρετή περιφέρεια. Δηλαδή να αποφασίζουν εκείνοι οι οποίοι καλούνται να υλοποιήσουν.

Ετσι σχεδιάσαμε από κάτω προς τα πάνω ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου. Έργων που στοχεύουν στην ενίσχυση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και της ενδοπεριφερειακής κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, τη βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων καθώς και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Οπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός τα έργα αυτά και οι παρεμβάσεις αφορούν όλους τους τομείς:

– Υγεία (Νέο Κέντρο Υγείας Σκιάθου και νέος εξοπλισμός)

– Αθλητισμός (Κλειστά γήπεδα μπάσκετ Σκιάθου και Αλοννήσου)

– Γεωργία και αλιεία (Αλιευτικό καταφύγιο Βότσι, λιμνοδεξαμενές Καστανιάς και Πανόρμου)

– Τουρισμός (οικοτουριστικές διαδρομές, ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Λουτρακίου, αποκατάσταση Ι.Μ. Ταξιαρχών Γλώσσας)

– Βελτίωση Προσπελασιμότητας (Ασφαλτόστρωση Κλήμα-Τζιλάλη, αεροδρόμιο-Ξάνεμος, Τρούλος-ΧΥΤΑ, Αλώνια-Βρυσίτσα,

– Υδρευση – Αποχέτευση (Δίκτυο αποχέτευσης Σκιάθου, Κουκουναριών, αντιπλυμμυρικά Σκιάθου, δίκτυα ύδρευσης Σκιάθου και Σκοπέλου, εγκατάσταση επεξεργασίας νερού Αλλονήσου, δίκτυα αποχέτευσης Βότσι-Καλαμακίου-Πατητηρίου)

– Αναπλάσεις (Παιδική χαρά Τριάδας, Εκθεσιακός χώρος οδού Ουρανίτσης, πεζοδρόμηση Αγ. Ρηγινάκη, παιδικές χαρές Σκοπέλου, χώρος στάθμευσης Αλοννήσου)

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο καινοτόμο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κατασκευή και λειτουργία Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στις Βόρειες Σποράδες και στον Δυτικό Παγασητικό: «Με την υλοποίηση του έργου αυτού, επιτυγχάνουμε δραστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αύξηση των αφίξεων, ανάδειξη και ταυτόχρονα προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αύξηση της απασχόλησης και γενικότερα τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ένα δύσκολο και φιλόδοξο σχέδιο, όμως πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε τα νησιά μας γνωστά στο παγκόσμιο «καταδυτικό γίγνεσθαι».

Παράλληλα υπογράμμισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που έδωσε η αιρετή Περιφέρεια για να ξεμπλοκάρει η εργολαβία, που αφορά στην επέκταση του αεροδιαδρόμου της Σκιάθου: «Καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, με αποτέλεσμα σήμερα και το έργο να προχωρά και συνάνθρωποί μας να βρίσκουν δουλειά, καθώς και να δημιουργείται μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Η ολοκλήρωση του αεροδρομίου δίνει πλέον άλλες τουριστικές προοπτικές στο νησί και τις Σποράδες γενικότερα και είμαστε σε ετοιμότητα να τις αξιοποιήσουμε».

Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε την παρέμβαση που έγινε στο υπουργείο υγείας ώστε να υπάρχει μόνιμα γιατρός στα νησιά. «Δεν μπορεί εν έτη 2014 σε μια χώρα η οποία θέλει να έχει οφέλη από τον τουρισμό, το κράτος να μην φροντίζει ούτε για τα στοιχειώδη. Είναι επιτακτική ανάγκη να επανδρωθούν όλα τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία στις Σποράδες για να απολαμβάνουν οι πολίτες πρωτοβάθμια φροντίδα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου