ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Kαμπανάκι φιλόζωων

kαμπανάκι-φιλόζωων-347431

Καταγγελίες για «βαρελόσκυλα» στη Σκόπελο

Περισσότερες από 20 είναι οι περιπτώσεις δεμένων σκυλιών τα οποία θεωρούνται «βαρελόσκυλα» στο νησί της Σκοπέλου με την κυρία Ν. Λαμπρόγιαννη, μέλος φιλοζωικής οργάνωσης της περιοχής, να αποτελεί φωνή βοώντος εν τη ερήμω ώστε να υπάρξει μέριμνα για αυτά.

Ο όρος «βαρελόσκυλα» περιλαμβάνει τα σκυλιά τα οποία είναι μονίμως δεμένα με αλυσίδα που δεν ξεπερνάει το ένα μέτρο και χρησιμοποιούν ένα βαρέλι ή κάποια άλλη αυτοσχέδια πρόχειρη κατασκευή ως καλύβα τους. «Είναι τραγικό αυτό το πράγμα όταν υπάρχουν ολόκληρα περιφραγμένα στρέμματα στην επαρχία και τα σκυλιά περιμένουν δεμένα ενώ τις κότες τις αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερες», δήλωσε η κ. Λαμπρόγιαννη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στην τηλεφωνική συνέντευξη που είχαμε, τόνισε την ανθυγιεινή «βόμβα» που μπορεί να προκύψει με αυτή την κατάσταση. «Οταν τα σκυλιά δεν λύνονται, τα προϊόντα κένωσης που δημιουργούν μένουν δίπλα τους απειλώντας την υγεία τους ενώ άμεσα απειλείται και η δική μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε! Επίσης, ένα παράδειγμα αποτελούν τα κυνηγόσκυλα τα οποία, παραμένοντας συνεχώς δεμένα, μουδιάζουν τα πόδια τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν στο κυνήγι.», δήλωσε σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Παράλληλα, επεσήμανε την ανυπαρξία και την αδιαφορία των ιδιοκτητών σκύλων σχετικά με τα εμβόλια και τις στειρώσεις. «Δεν γίνονται τα στοιχειώδη! Είναι θέμα παιδείας και ανθρωπιάς! Εχουμε κουτάβια πεταμένα σε κάδους!», δήλωσε η κ. Λαμπρόγιαννη, η οποία αποτελεί ένα από τα τέσσερα μέλη της ΜΚΟ «Σκόπελος: Πολιτισμός-Περιβάλλον-Ζωοφιλία».

Οσον αφορά τις καταγγελίες, η κ. Λαμπρόγιαννη παροτρύνει τους πολίτες να κάνουν καταγγελίες στην αστυνομία και στις κατά τόπους οργανώσεις προκειμένου να επιληφθούν αναλόγων ζητημάτων. «Είναι δυσφήμιση για το νησί μας να γίνονται οι καταγγελίες από τους τουρίστες οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν νόμοι που ορίζουν τις ποινές για αυτά τα περιστατικά. Συγκεκριμένα, η κακομεταχείριση ζώου αποτελεί αυταπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα και συνεπάγεται η αυτόφωρη διαδικασία», ανέφερε η κ. Λαμπρόγιαννη, η οποία ευχαριστεί το δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο για την υποστήριξή τους στην προσπάθειά της.

Η κ. Λαμπρόγιαννη, η οποία φιλοξενεί 10 σκύλους και 147 γάτες ενώ ταΐζει 400 σκυλιά στο νησί, κάνει δύο μπαζάρ κάθε χρόνο στο Τεχνόπολις στο Γκάζι προκειμένου να συλλέξει χρήματα για τροφές, καθώς δεν υπάρχουν πολλά λεφτά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου