ΣΠΟΡΑΔΕΣ

15.000 αφίξεις το Μάιο ~ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

15-000-αφίξεις-το-μάιο-στο-αεροδρομιο-τησ-σ-389796

Ξεκίνησαν την 1η Ιουνίου οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα

Συνολική αύξηση της τάξης του 15% περίπου, παρουσιάζουν οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Μαΐου, που μεταφράζονται αριθμητικά σε 15.355 επισκέπτες από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Τα παραπάνω στοιχεία θεωρούνται ιδιαίτερα ευοίωνα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συνολικές αφίξεις της περσινής χρονιάς, κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο, ανέρχονταν σε 13.206 επιβάτες και το 2012, αντίστοιχα, σε 11.129 αλλοδαπούς τουρίστες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν την Κυριακή 1η Ιουνίου οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί έως τις 4 Οκτωβρίου. Το airbusτης εταιρίας Pantheon μετέφερε τους πρώτους 93 επιβάτες στο νησί, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, θα παραμείνει στη Σκιάθο. Παράλληλα, στις 7 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει ο νέος κύκλος των απευθείας πτήσεων από την Πολωνία, στο διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Το κέντρο βάρους του εισερχόμενου τουρισμού ήταν και παραμένει η Μεγάλη Βρετανία, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, οι Αγγλοι επισκέπτες του φετινού Μαΐου ανέρχονται σε 10.928, έναντι 10.253 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ανοδική τάση εμφανίζει, παράλληλα, και η Αυστριακή αγορά με 422 επισκέπτες το φετινό Μάιο, έναντι 371 την αντίστοιχη περσινή χρονιά, ενώ όπως εκτιμάται, τα πολυσέλιδα αφιερώματα του διεθνούς Τύπου για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, έχουν σαφή αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση, καθώς στρέφουν το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επισκεπτών, προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Δυνατό χαρτί αποτελούν, παράλληλα, οι Σκανδιναβικές χώρες για τις Βόρειες Σποράδες, ενώ είναι ενδεικτική στο σημείο αυτό η σαφής προτίμηση των 1.084 Σουηδών τουριστών που αφήχθησαν το Μάιο στο διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου, σε αντίθεση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που μεταφράζεται σε 556 τουρίστες.

Ομοίως και οι Νορβηγοί τουρίστες του Μαΐου, που ταξίδεψαν αεροπορικώς στη Σκιάθο, είναι περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, αντιπαραβάλλοντας τα αντίστοιχα αριθμητικά μεγέθη, 995 φέτος, έναντι 573 πέρυσι.

Η παραπάνω αύξηση θεωρείται αναμενόμενη από τους ειδικούς σε τουριστικά θέματα, για το αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου «σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητική η κίνηση, αλλά εκτιμούμε ότι η συνολική αύξηση που θα παρουσιάσουν οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, δεν θα υπερβούν το 10-15% για τη Σκιάθο τη φετινή σεζόν. Πιστεύουμε, προσθέτει ο ίδιος, ότι θα υπάρξει άνοδος στον εισερχόμενο τουρισμό, όπως είχαμε επισημάνει από την αρχή, αλλά δεν θα φτάσει σε ποσοστά της τάξης του 20-30%, τα οποία αναμένονται για τους μεγάλους προορισμούς».

Παράλληλα ο κ. Ευσταθίου υπογραμμίζει ότι «η Αγγλική αγορά, είναι καθαρά η παραδοσιακή αγορά των Σποράδων και εκεί ποντάρουμε, ενώ τόσο η Σκανδιναβική, όσο και η Σέρβικη αγορά, παρουσιάζουν αύξηση».

Σε γενικές γραμμές, τα πρώτα αριθμητικά στοιχεία που προέρχονται από την κίνηση στον διεθνή αερολιμένα της Σκιάθου θεωρούνται ικανοποιητικά, ενώ όπως εκτιμάται, η σεζόν θα κλείσει με θετικό πρόσημο, τουλάχιστον από την κατεύθυνση του εισερχόμενου τουρισμού, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, τουλάχιστον την παρούσα χρονική στιγμή, για τις προθέσεις των ημεδαπών τουριστών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου