ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ταλαιπωρία για τους νεφροπαθείς των Σποράδων

ταλαιπωρία-για-τους-νεφροπαθείς-των-σ-393776

Αναγκάζονται να διαμένουν στο Βόλο

Διπλή ταλαιπωρία περνούν οι νεφροπαθείς των νησιών των Σποράδων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας, κ. Γιαννάκο Βασίλη.

Εκτός από την αρρώστια τους, οι οκτώ νεφροπαθείς των Σποράδων αντιμετωπίζουν και τη δυσκολία της θεραπείας της ασθένειάς τους, της αιμοκάθαρσης, εξαιτίας της ανυπαρξίας μηχανήματος αιμοκάθαρσης στα νησιά των Σποράδων.

Η θεραπεία της αιμοκάθαρσης απαιτεί την παρουσία τους στο ειδικό μηχάνημα της αιμοκάθαρσης κάθε δύο ημέρες, γεγονός που τους «αναγκάζει» να διαμένουν στο Βόλο κατά τη χειμερινή περίοδο προκειμένου η υγεία τους να μην καθίσταται «όμηρος» των διαθέσεων του καιρού εξαιτίας της απουσίας τέτοιου μηχανήματος από τα νησιά των Σποράδων.

Το διατροφικό επίδομα των 724 ευρώ που παίρνουν κάθε δύο μήνες οι νεφροπαθείς των Σποράδων δεν αρκεί για τη διαμονή τους στο Βόλο, καθώς τα έξοδά τους είναι περισσότερα από 312 ευρώ το μήνα. Παρ’ όλο που τα ταμεία καλύπτουν τα μεταφορικά τους έξοδα, τα απαγορευτικά απόπλου των μεταφορικών μέσων αποτελούν εμπόδιο για την έγκαιρη άφιξή τους στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου του Βόλου ή της ιδιωτικής κλινικής με αποτέλεσμα να παίζουν την υγεία τους κορώνα-γράμματα στην περίπτωση διαμονής τους στα νησιά.

«Αν δεν προσέλθουν έγκαιρα στο μηχάνημα, διατρέχουν τον κίνδυνο του πνευμονικού οιδήματος. Ανά δύο ημέρες, πρέπει να δίνουν το παρόν για τη θεραπεία τους», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών νομού Μαγνησίας, κ. Γιαννακός Βασίλης.

Επίσης, επισημαίνει πως ένα καινούριο μηχάνημα αιμοκάθαρσης το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 3 ανθρώπους την ημέρα, κοστίζει 5-7.000 ευρώ. Ωστόσο, με την ύπαρξη αυτού του μηχανήματος στα Κέντρα Υγείας των νησιών απαιτείται και νεφρολόγος ή ειδικός παθολόγος για τη λειτουργία του.

Τέλος, αναφέρει πως αυτό αποτελεί εμπόδιο και για τους νεφροπαθείς τουρίστες, οι οποίοι όταν παραθερίζουν στο νομό Μαγνησίας πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα τις μονάδες αιμοκάθαρσης της περιοχής για τον έλεγχο της διαθεσιμότητας την περίοδο που θα βρίσκονται στο νομό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου