ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Υπάρχει κίνηση αλλά…

υπάρχει-κίνηση-αλλά-405241

Προβληματισμένοι οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων στα νησιά παρά τις ικανοποιητικές πληρότητες

Καλύτερη από πέρυσι είναι η τουριστική κίνηση και οι πληρότητες στα καταλύματα των νησιών των Βορείων Σποράδων, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα. Παρά την εμφανώς θετική τουριστική εικόνα, ωστόσο, οι επαγγελματίες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, λόγω των φορολογικών βαρών και των λοιπών υποχρεώσεων που καλούνται να καλύψουν.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αναγνώστου, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων της Σκοπέλου, υπάρχει κίνηση, τόσο από Ελληνες, όσο και από ξένους τουρίστες, αλλά ο μέσος όρος διαμονής των Ελλήνων έχει μειωθεί σημαντικά, από τέσσερις έως επτά μέρες κατά μέσο όρο. «Η κατάσταση δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα έξοδα είναι πλέον υπέρογκα και ως εκ τούτου είναι δύσκολο για μας να ανταπεξέλθουμε στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις μας» όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν καταλύματα που παραμένουν κλειστά, λόγω της δυστοκίας των προηγούμενων ετών, που οδήγησε τους ιδιοκτήτες τους στη συγκεκριμένη λύση. Στην παρούσα φάση, οι υπάρχουσες ενδείξεις είναι θετικές αλλά τα έξοδα είναι δυσανάλογα με τα έσοδα και όπως αναφέρει ο κ. Αναγνώστου «θα είναι δύσκολο να κρατηθούν οι επαγγελματίες, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί, εξάλλου, και στη γειτονική Αλόννησο, παρά τις ευοίωνες προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Οπως αναφέρει ο Μιχάλης Αγάλλου, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων της Αλοννήσου «φέτος έχουμε περισσότερα δρομολόγια και είναι υπέρ μας, ενώ παράλληλα δεχόμαστε πολλά τηλέφωνα από Ελληνες οι οποίοι κάνουν κρατήσεις κυρίως για το διάστημα από 1η μέχρι 20 Αυγούστου». Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν Ελληνες και ξένοι τουρίστες στο νησί, αλλά περισσεύει ο προβληματισμός των επαγγελματιών λόγω των υπέρογκων λειτουργικών εξόδων και των αντίστοιχων υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία κυρίως χρόνια.

Η ένταξη των επαγγελματιών στο ΤΕΒΕ είναι ένα από τα σημεία που τους προβληματίζει, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Αγάλλου «εάν ενταχθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων στο ΤΕΒΕ, θα αναγκαστούν να τα κλείσουν, διότι δεν είναι δυνατό να δουλεύεις ένα μήνα, ουσιαστικά, το χρόνο και να καταβάλλεις κάθε μήνα εισφορές. Είναι πέρα από τα όρια της λογικής». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων της Αλοννήσου καθιστά σαφές ότι η μικρή διάρκεια της σεζόν δεν επιτρέπει στους επαγγελματίες να καλύψουν τα έξοδά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του κλάδου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου