ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προσπάθεια προώθησης του Σκοπελίτικου λαδιού

προσπάθεια-προώθησης-του-σκοπελίτικ-407050

Προσπάθειες του Αγροτικού Συνεταιρισμού να ολοκληρωθεί το σύγχρονο τυποποιητήριο

Σημαντικές προσπάθειες καταβάλλει ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός της Σκοπέλου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το υπερσύγχρονο ελαιουργείο – τυποποιητήριο στην περιοχή Δρακοντόσχισμα και να λάβει «σάρκα και οστά» ο φιλόδοξος στόχος της προώθησης του ντόπιου ελαιολάδου στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, δημοπρατείται την Τρίτη 5 Αυγούστου, κτίριο 112 τμ με ανάλογο περιβάλλοντα χώρο, το οποίο εντάσσεται στο κτιριακό συγκρότημα, ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού, που βρίσκεται στη χώρα της Σκοπέλου. Η διαδικασία της δημοπρασίας θα πραγματοποιηθεί στο συμβολαιογραφείο του Δημητρίου Ταλαδιανού, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Η δημοπρασία πραγματοποιείται με την έγκριση της γενικής συνέλευσης του Συνεταιρισμού, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ίδιοι πόροι που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου. «Μόνο αν πουληθεί το συγκεκριμένο τμήμα θα κατορθώσει να προχωρήσει ο Συνεταιρισμός» όπως υπογραμμίζει ο δραστήριος πρόεδρος, Γιάννης Τραχανάς.

Συγκεκριμένα, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 507.000 ευρώ αλλά απαιτείται ίδια συμμετοχή, που αντιστοιχεί στο ποσό των 202.800 ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το βασικό κτίσμα, έχει τοποθετηθεί η στέγη, ενώ παράλληλα έχει διαμορφωθεί κατά το ήμισυ ο περιβάλλοντας χώρος.

Στόχος των υπεύθυνων του Συνεταιρισμού είναι, μέσω των νέων εγκαταστάσεων, να αυξηθεί η παραγωγή και να αξιοποιείται πρωτίστως για την κάλυψη των αναγκών του νησιού, ειδικά κατά την τουριστική σεζόν, προκειμένου να αποφεύγεται η εισαγωγή λαδιού στο νησί.

«Εάν δεν τυποποιηθεί η παραγωγή, δεν υπάρχει η δυνατότητα προώθησης του προϊόντος» επισημαίνει ο κ. Τραχανάς, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι το νησί έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες αλλά παραμένουν αναξιοποίητες.

Κάνοντας σύγκριση με το παρελθόν και ειδικότερα τη δεκαετία του 80, σύμφωνα με τα αρχεία του συνεταιρισμού, ο κ. Τραχανάς αναφέρει ότι η παραγωγή ελαιολάδου ξεπερνούσε τους 1.000 τόνους και τους 1.500 τόνους, αντίστοιχα οι βρώσιμες ελιές. Το 2012 η παραγωγή ελαιολάδου δεν ξεπερνούσε τους 208 τόνους αντίστοιχα, γεγονός που δείχνει την ραγδαία μείωση της παραγωγής, λόγω της έλλειψης τυποποιητήριου και γενικότερα σύγχρονων μέσων προώθησης του ντόπιου προϊόντος στην αγορά.

Αν συνυπολογιστεί σε όλα τα παραπάνω το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τη Ρουμανία για το Σκοπελίτικο ελαιόλαδο, είναι εμφανές ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται, είναι εξαιρετικά σημαντικές, ενώ όπως τονίζει ο κ. Τραχανάς «χρειαζόμαστε βοήθεια από τον κόσμο και από το κράτος, προκειμένου να κάνουμε πράξη τους στόχους μας και να ωφεληθεί το ίδιο το νησί και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου