ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μειωμένη η αγοραστική δύναμη επισημαίνουν επαγγελματίες εστίασης των Βορείων Σποράδων

μειωμένη-η-αγοραστική-δύναμη-επισημα-410912

Λιγότερα είναι τα χρήματα που ξοδεύουν Ελληνες και ξένοι τουρίστες στη διατροφή τους σε σχέση με άλλες χρονιές, σύμφωνα με εστιάτορες των τριών νησιών των Βορείων Σποράδων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Με φειδώ ξοδεύουν τα χρήματά τους οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, καθώς βλέπουν σε χαμηλά επίπεδα πλέον τους μισθούς και τις συντάξεις τους.

Σύμφωνα με ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Σκιάθο, οι ξένοι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στο δείπνο τους. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι το κόστος ανά άτομο είναι λιγότερο από 10 ευρώ ενώ το βράδυ φτάνει τα 15-18 ευρώ. Οι Ελληνες είναι πιο σπάταλοι καθώς φτάνουν να πληρώνουν έως 20 ευρώ για το μεσημεριανό τους φαγητό. «Οι ξένοι είναι πιο προσεκτικοί στις σπατάλες τους» δήλωσε ο εστιάτορας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Ο κ. Πολυκράτης Τσιτσώνης, ο οποίος διαθέτει εστιατόριο στη Σκιάθο ανέφερε πως το κόστος ανά άτομο φτάνει τα 10-12 ευρώ το βράδυ ενώ το μεσημέρι η κίνηση είναι αισθητά πιο μειωμένη καθώς προτιμούν ελαφρά γεύματα στην παραλία.

Αισθητή είναι και η μείωση στον τζίρο των εστιατορίων στη Σκόπελο. Ο κ. Βαγγέλης Κοσμάς, ο οποίος διαθέτει εστιατόριο στο λιμάνι της Σκοπέλου, αναφέρει πως ο κόσμος έχει σφιχτεί οικονομικά παρασέρνοντας σε κρίση τους εστιάτορες. «Οι Ελληνες κατανάλωναν περισσότερα από τους ξένους. Ο Ελληνας ήταν large ενώ ο ξένος είναι πιο σταθερός. Οι Ελληνες κάποτε πήγαιναν στη βιτρίνα με τα ψάρια και τα διάλεγαν» σύμφωνα με τον κ. Κοσμά. Ωστόσο, από το 2010 που ξέσπασε η οικονομική κρίση, οι Ελληνες ξοδεύουν γύρω στα 12-15 ευρώ το άτομο ενώ πριν το 2010 το κόστος ανά άτομο έφτανε τα 30-35 ευρώ το άτομο.

Καλύτερα στην Αλόννησο

Η κ. Μαγδαληνή Στρουφλιώτη, η οποία διαθέτει εστιατόριο στην Αλόννησο, αναφέρει πως η αγοραστική δύναμη φέτος έχει αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. «Μέχρι πέρυσι, η κατανάλωση ανά άτομο έφτανε τα 12 ευρώ ενώ φέτος φτάνει τα 15ευρώ» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Στρουφλιώτη. Επίσης, ανέφερε πως οι Ελληνες ήταν πάντα καλύτεροι πελάτες.

Προβλήματα στον κλάδο

Ο πρόεδρος της ένωσης των καταστημάτων εστιατορίων, καφετεριών και συναφών επαγγελμάτων της Σκιάθου, κ. Νίκος Νικολάου, επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα προβλήματα που δημιουργούνται από το μειωμένο τουριστικό τζίρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το βραδινό γεύμα έχει ελαττωθεί στο μισό τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους τουρίστες καθώς η κρίση είναι πανευρωπαϊκή. Δεν είναι μόνο τα εστιατόρια αλλά και τα φαστ φουντ και τα σούπερ μάρκετ που βλέπουν αυτή τη μείωση. «Προβλέπω να κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις. Η δουλειά δύο μηνών κατά τη θερινή περίοδο δεν μπορεί να αναπληρώσει τους υπόλοιπους δέκα, αποφέροντας δυσκολίες, κυρίως, σε όσους έχουν ενοίκια» ανέφερε τέλος ο κ. Νικολάου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου