ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκάφος κάθε… δεύτερο μήνα ~ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

σκάφος-κάθε-δεύτερο-μήνα-διαθεσιμο-414468

Σημαντικές ελλείψεις δημιουργούν προβλήματα στο έργο του Λιμενικού Σώματος

Η έλλειψη προσωπικού και η ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλλειψη σκάφους δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του λιμεναρχείου Σκοπέλου, σύμφωνα με το λιμενάρχη, κ. Γιώργο Γκάρα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Το λιμεναρχείο Σκοπέλου το οποίο αναμένεται από 1η Σεπτέμβρη να μετατραπεί σε λιμενικό τμήμα το οποίο θα υπάγεται στο λιμεναρχείο Σκιάθου, σύμφωνα με τον Καλλικράτη στις λιμενικές υπηρεσίες, αντιμετωπίζει μέσα στην καρδιά της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν αρκετά προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη στελεχών και στην έλλειψη τεχνικών υποδομών.

Τόσο στο λιμεναρχείο Σκοπέλου όσο και στο λιμενικό σταθμό Γλώσσας και στο υπολιμεναρχείο Αλοννήσου τα οποία υπάγονται στο λιμεναρχείο Σκοπέλου, η έλλειψη προσωπικού σε σχέση με τις αρμοδιότητες που καλούνται να βγάλουν εις πέρας είναι δυσανάλογη.

Σύμφωνα με το λιμενάρχη Σκοπέλου, κ. Γιώργο Γκάρα, η χερσαία ζώνη που ελέγχει το λιμεναρχείο Σκοπέλου είναι μεγάλη και η εποπτεία του χώρου και των δραστηριοτήτων που συμβαίνουν στο χώρο, όπως η λειτουργία των καντινών και το εμπόριο των μικροπωλητών, είναι δύσκολη εξαιτίας των λίγων ανδρών που διαθέτει το λιμεναρχείο.

Eλλειψη σκάφους

Προβλήματα, επίσης, παρατηρούνται και στο ένα σκάφος που διαθέτει το λιμεναρχείο Σκοπέλου για τη θαλάσσια περιοχή της Σκοπέλου και της Αλοννήσου.

Το σκάφος αποσπάται σχεδόν κάθε μήνα στη Μυτιλήνη στα πλαίσια του σχεδίου Ποσειδώνιο, το οποίο αφορά τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την πάταξη της λαθρομετανάστευσης στο ανατολικό Αιγαίο.

Σημαντικό, επίσης, πρόβλημα αποτελεί και ο ανεφοδιασμός του σκάφους. Ο ανεφοδιασμός γίνεται στη ναυτική βάση της Σκύρου όπου προμηθεύεται τρεις τόνους καύσιμα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των νησιών. Μάλιστα, από τους 3 τόνους μένει μόνο 1,5 τόνος καθώς καταναλώνεται στην απόσταση Σκύρος – Σκόπελος – Σκύρος.

Η απόσπαση του σκάφους στη Μυτιλήνη δημιουργεί προβλήματα για τη σωστή αστυνόμευση της θαλάσσιας περιοχής όπου παρατηρούνται κρούσματα παράνομης αλιείας αλλά και στην ταχύτητα των διακομιδών ασθενών και από τα τρία νησιά προς το γενικό νοσοκομείο Βόλου.

Και στο μέλλον υποβάθμιση

Σύμφωνα με τον κ. Γκάρα, η υποβάθμιση του λιμεναρχείου Σκοπέλου στο λιμενικό τμήμα και η κατάργηση του λιμενικού σταθμού Γλώσσας από την 1η Σεπτέμβρη θα επηρεάσει σημαντικά το νησί. Οι άνδρες του μελλοντικού λιμενικού τμήματος Γλώσσας θα μετακινούνται στη Γλώσσα για τον κατάπλου των πλοίων.

Ο νυν δήμαρχος Σκοπέλου και ο νέος δήμαρχος, κ. Γιώργος Μιχελής και κ. Χρήστος Βασιλούδης, αντίστοιχα, είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την εξυπηρέτηση της Σκοπέλου σχετικά με την Καλλικρατική οργάνωση των υπηρεσιών του λιμενικού σώματος και τη διαφωνία τους για την υποβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών του νησιού στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου, κ. Αθανάσιο Μπούσιο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου στην Αθήνα. Ο κ. Μπούσιος με τη σειρά του απάντησε πως το θέμα θα επανεξεταστεί σε περίπτωση που διαπιστωθούν δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των λιμενικών αναγκών.

Ερώτημα αποτελεί το γεγονός ότι το λιμεναρχείο Σκιάθου το οποίο εξυπηρετεί ένα λιμάνι θα είναι το κεντρικό λιμεναρχείο των Βορείων Σποράδων ενώ το λιμεναρχείο Σκοπέλου, με τέσσερα λιμάνια και μεγαλύτερη ακτογραμμή, υποβαθμίζεται σε λιμενικό τμήμα.

Ενίσχυση του προσωπικού στη Σκόπελο

Ο υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προανήγγειλε την Τετάρτη τη στελέχωση του λιμεναρχείου Σκοπέλου, στα πλαίσια της αντιμετώπισης των μεγάλων και κατεπειγουσών αναγκών των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, παρέχοντας κίνητρα σε όσους ενδιαφερθούν για την κάλυψη των θέσεων.

Ειδικότερα, το λιμεναρχείο Σκοπέλου αναμένεται να στελεχωθεί με τέσσερις λιμενοφύλακες και έναν ανθυπασπιστή.

«Η στελέχωση του λιμεναρχείου θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από την αρχή του καλοκαιριού» δήλωσε τέλος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γκάρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου