ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αφιέρωμα στις εκκλησίες και στα μοναστήρια της Σκοπέλου

αφιέρωμα-στις-εκκλησίες-και-στα-μονασ-414784

Από το μεγάλο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITARTASS

Εκτενές αφιέρωμα στο στοιχείο της θρησκείας παρουσίασε για το νησί της Σκοπέλου το μεγάλο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITARTASS.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το καταπράσινο νησί της Σκοπέλου, ύστερα από τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησαν από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου, φιλοξενούμενοι του ξενοδοχειακού ομίλου Σπύρου.

Το προσκυνηματικό αφιέρωμα του ITARTASS, το οποίο υπογράφει ο κ. Γιούρι Μαλίνοφ, αναφέρθηκε εκτενώς στον πολιούχο και θαυματουργό Αγιο της Σκοπέλου, στον Αγιο Ρηγίνο.

«Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι το νησί της Σκοπέλου είναι παράδεισος στο αρχιπέλαγος των ελληνικών νησιών των Σποράδων του Αιγαίου. Εκτός από το γεγονός, ότι είναι απίστευτα όμορφο και ειδυλλιακό, είναι επίσης ένας τόπος προσκυνήματος για όσους θέλουν να δουν τις αρχαίες εκκλησίες και τα μοναστήρια, που διατηρήθηκαν εδώ από την αυγή του Χριστιανισμού», σημειώνει ο ανταποκριτής του πρακτορείου στην Αθήνα, Γιούρι Μαλίνοφ, παραθέτοντας στη συνέχεια, τα όσα ανέφερε η ξεναγός κ. Λένα Λιασκοβίτου, σχετικά με «364 εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια» και «123 ναούς στην πρωτεύουσα του νησιού», σημειώνοντας, ότι «πολλοί από αυτούς είναι πολύ παλαιοί».

Το αφιέρωμα του κ. Μαλίνοφ ξεκινάει με την αναφορά του στο μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, αναφέροντας την ιστορία της μονής και το τοπίο που θυμίζει μεσαιωνικό φρούριο ενώ δεν παρέλειψε και την κλοπή των 22 εικόνων από μια ομάδα Ιταλών εγκληματιών που σημειώθηκε το 1973. Επίσης, όπως σημειώνει στο δημοσίευμά του, πολλοί είναι οι Ρώσοι που έχουν επισκεφτεί και έχουν προσκυνήσει με ευλάβεια το συγκεκριμένο μοναστήρι, σύμφωνα με την κ. Θεοκτίστου η οποία προσέχει το μοναστήρι.

Στη συνέχεια, αναφέρει το μοναστήρι του πολιούχου της Σκοπέλου καθώς και την ιστορία της μονής, του Αγίου Ρηγίνου, ο οποίος δίδαξε το χριστιανισμό στο νησί τον 4ο αιώνα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αδελφή Μαγδαληνή η οποία προσέχει το μοναστήρι.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται μαρτυρίες, σχετικά με θαύματα που έχουν παρατηρηθεί στη μονή, με τη μοναχή να αναφέρει ορισμένα παραδείγματα, όπως ατόμου που δεν ομιλούσε και απέκτησε τη φωνή του, γυναίκα που δεν τεκνοποιούσε και μετά το προσκύνημα απέκτησε αγόρι κ.ά., ενώ δείχνει τις λεπτές ασημένιες πλάκες, οι οποίες απεικονίζουν διάφορα μέρη του σώματος και πλαισιώνουν τις εικόνες του ναού, τις οποίες, όπως παρατηρεί φέρουν οι προσκυνητές μετά τη θεραπεία τους και για τις οποίες ο ανταποκριτής σημειώνει, ότι «οι Ελληνες αποκαλούν τάματα».

Το αφιέρωμα τελειώνει με παρουσίαση της μονής της Ευαγγελίστριας, για την οποία και σημειώνεται, ότι «ένα αρχαίο μοναστήρι, που μοιάζει περισσότερο με φρούριο, διότι την εποχή που κτίστηκε δεν ήταν ασυνήθιστες οι επιθέσεις των πειρατών».

Στο τέλος, ο κ. Μαλίνοφ έκανε λόγο για την πληθώρα των μοναστηριών της Σκοπέλου σημειώνοντας ότι αυτά αριθμούνται σε περισσότερα από 40.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου