ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επιτυχές συμπόσιο στη Σκόπελο

επιτυχές-συμπόσιο-στη-σκόπελο-418833

Ρατσισμός, εξουσία και επανορθωτική δικαιοσύνη τα θέματα που συζητήθηκαν

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του δεύτερου διεθνούς συμποσίου για την επανορθωτική δικαιοσύνη που πραγματοποιήθηκε στη Σκόπελο από τις 21 έως τις 28 Ιουνίου. Το Συμπόσιο αποτελεί πλέον θεσμό για το νησί της Σκοπέλου και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το διεθνές Ινστιτούτο «Restorative Justice for All» υπό τη διεύθυνση των καθηγητών κ.κ Τ. Γαβριηλίδη και Β. Αρτινοπούλου.

Στο συμπόσιο, το οποίο είχε ως θεματικούς άξονες το ρατσισμό, την εξουσία και την επανορθωτική δικαιοσύνη, προσήλθαν 25 διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές και επαγγελματίες από το χώρο της εγκληματολογίας, της ποινικής και επανορθωτικής δικαιοσύνης από συνολικά 10 χώρες. Στις εργασίες του συμποσίου παρουσιάστηκαν νέες έρευνες, απόψεις και προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων και της ξενοφοβίας, τα οποία συζητήθηκαν με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Η αυλαία του συμποσίου άνοιξε στις 22 Ιουνίου στο χώρο του Ιδρύματος Βακρατσά στη Χώρα Σκοπέλου με συνδιοργανωτή το δήμο Σκοπέλου και το δήμαρχο κ. Γιώργο Μιχελή. Στην έναρξη συζητήθηκαν οι αξίες και οι αρχές του συμποσίου και περιγράφηκε το θεματικό πλαίσιο των εργασιών.

Στην ιερά μονή Αγίας Βαρβάρας, στην Επισκοπή και στο Αρχαίο Ασκληπιείο, χώροι εξέχουσας σημασίας για το νησί, πραγματοποιήθηκαν οι υπόλοιπες συνεδρίες.

Η τελετή λήξης του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου στο χώρο του Αρχαίου Ασκληπιείου υπό τη συνδιοργάνωση της ΙΓ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η προϊσταμένη της εφορίας, κ. Ελισσάβετ Ιντζεσίλογλου, ξενάγησε τους σύνεδρους στον αρχαιολογικό χώρο.

Το ίδρυμα ευχαρίστησε τον ξενοδοχειακό όμιλο Σπύρου για τη φιλοξενία των συνέδρων και για τη δεξίωση της λήξης του συμποσίου, τη Νομική Βιβλιοθήκη Αθηνών που προσέφερε τη γραφική ύλη και τον ξενοδοχειακό όμιλο Σαντίκο για την παροχή του Marpunta Village Club για τη διεξαγωγή μιας συνεδρίας. Επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες απέστειλαν στο δήμο Σκοπέλου, στην ομάδα Εθελοντών του δήμου και σε τοπικές επιχειρήσεις και χορηγούς που συνέβαλαν στη φιλοξενία των συμμετεχόντων.

Το Restorative Justice for All είναι ένα διεθνές ινστιτούτο που βρίσκεται στην Αγγλία και παρέχει αφιλοκερδώς εκπαιδευτικές και ερευνητικές ευκαιρίες σε θύματα, εξασκούμενους, χρήστες του εγκληματικού συστήματος δικαίου, νομοθέτες, στα μέσα και στο γενικό κοινό για την επανορθωτική δικαιοσύνη. Το ινστιτούτο στοχεύει στην αύξηση της γνώσης γύρω από την επανορθωτική δικαιοσύνη παρέχοντας δωρεάν πηγές όπως ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, διαδικτυακή εφημερίδα για την επανορθωτική δικαιοσύνη, εργασίες και βίντεο. Ιδρύθηκε και διοικείται από τους καθηγητές κ. Θεόδωρο Γαβριηλίδη και τη κ. Βάσω Αρτινοπούλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου