ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επιτυχής καθαρισμός ακτών στην Περιστέρα

επιτυχής-καθαρισμός-ακτών-στην-περισ-432085

«Πολυταξιδευμένα» σκουπίδια μάζεψαν οι εθελοντές από τις ακτές της νήσου Περιστέρας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή ο καθαρισμός των παραλιών της νήσου Περιστέρας στην Αλόννησο με τη συμμετοχή εθελοντών και φορέων.

Ο καθαρισμός έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2014» που συντονίζει το δίκτυο Μεσόγειος SOS και διεξήχθη από τη ΜOm, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλοννήσου, το Ναυτικό Ομιλο Αλοννήσου και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου των Βορείων Σποράδων σε συνεργασία με το δήμο του νησιού. Στον καθαρισμό συμμετείχαν πάνω από 20 εθελοντές και άνθρωποι των φορέων οι οποίοι προχώρησαν στον καθαρισμό δέκα παραλιών.

Συνολικά, πάνω από 5.000 λίτρα σκουπιδιών, από τα οποία το πλαστικό ήταν το κυρίαρχο υλικό, συγκεντρώθηκαν από τον καθαρισμό ακόμα και δυσπρόσιτων παραλιών οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται για αναψυχή. Πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, καπάκια, μεταλλικά κουτιά, νάιλον, σχοινιά, καρέκλες και ρόδες ποδηλάτων συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν. Επίσης, κάποια από αυτά, όπως ένα μπουκάλι σαμπουάν από την Ιαπωνία και συσκευασίες από τη Βουλγαρία, έφτασαν μέσω των ρευμάτων στις ακτές της Περιστέρας.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί ο εκτεταμένος τεράστιος αυτός όγκος σκουπιδιών που βρέθηκε στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Βορείων Σποράδων για τα προστατευόμενα απειλούμενα υπό εξαφάνιση ζώα, όπως είναι η μεσογειακή φώκια.

Η ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα, τα οποία δεν διασπόνται ποτέ πλήρως παρά μόνο κόβονται σε πολλά μικρά κομμάτια και ίνες, αποτελεί σημαντική απειλή για την πανίδα οδηγώντας σιγά – σιγά στην υποβάθμιση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Παρ’ όλο που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν συνεχώς εκκλήσεις προς την πολιτεία προκειμένου να υποστηρίξει ουσιαστικά τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, οι προτάσεις και οι βλέψεις της κυβέρνησης στρέφονται δυστυχώς στην περαιτέρω «αξιοποίηση» των ακτών της χώρας με νομοσχέδια που προωθεί καταστρέφοντας τον αιγιαλό και την παραλία, δηλαδή τα φυσικά κεφάλαια που διαθέτει η Ελλάδα.

Οι Αλοννησιώτες συμμετέχοντας σε αυτή τη συμβολική και συνάμα ουσιαστική δράση απέδειξαν πως η προστασία των ακτών είναι υπόθεση που αφορά όλους μας δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης, διεκδικώντας το δικαίωμα για ένα καλύτερο και υγιές περιβάλλον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου