ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στην Ολλανδία …η γίδα Σκοπέλου ~ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΜΕΓΑΛΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ

στην-ολλανδία-η-γίδα-σκοπέλου-με-πρω-441326

Στόχος η εξαγωγή και εκτροφή της στο εξωτερικό καθώς πρόκειται για φυλή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Ολλανδικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στη Σκόπελο για εξαγωγή της γίδας Σκοπέλου, με στόχο την εκτροφή της στο εξωτερικό καθώς πρόκειται για μια φυλή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η υψηλή γαλακτοπαραγωγή (Μ.Ο. 350 κιλά ανά γίδα). Σύμφωνα με ντόπιους κτηνοτρόφους για πρώτη φορά υπάρχει τέτοιου είδους ενδιαφέρον, ενώ τονίζουν πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα «ανοίξει το δρόμο» για εξαγωγές της συγκεκριμένης ράτσας ζώου, προσφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον τόπο.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Η πρώτη επαφή του ΟλλανδούEmiel van Haaren, ο οποίος ασχολείται με κτηνοτροφικά θέματα καθώς διαθέτει φάρμες, έγινε μέσω του Σκοπελίτη ηλεκτρολόγου – μηχανικού κ. Θανάση Φαδάκη ενώ το επόμενο ραντεβού προγραμματίστηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο Ολλανδός EmielvanHaaren, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξαγωγή της φυλής γίδας Σκοπέλου και την εκτροφή της σε φάρμες της Ολλανδίας. Μάλιστα επισκέφθηκε κτηνοτρόφους – παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων της Σκοπέλου ενώ παράλληλα ενημερώθηκε για την γίδα Σκοπέλου και τα προϊόντα που παράγονται από αυτή.

Οπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Θανάσης Φαδάκης, είναι πολύ σημαντικό βήμα για τον πρωτογενή τομέα η εξαγωγή και εκτροφή της γίδας Σκοπέλου στο εξωτερικό καθώς θα συμβάλει στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Emiel van Haaren είναι μοναδικός στο είδος καθώς ταξιδεύει και οργανώνει αιγοφάρμες αλλά και διαχειρίζεται προϊόντα αίγας από την Μεγάλη Βρετανία, τα Αραβικά Εμιράτα, την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις Η.Π.Α.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει διαπιστωθεί ότι πρόκειται για μια ράτσα ζώων που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις ξενικές φυλές γιδιών (Ζάανεν, Αλπίν, κλπ) που έχουν εισαχθεί στη χώρα.

Επίσης κύρια χαρακτηριστικά της φυλής γίδας Σκοπέλου είναι: Υψηλή γαλακτοπαραγωγή (Μ.Ο. 350 κιλά ανά γίδα), υψηλή λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος (Μ.Ο. 5%), ικανοποιητική πολυδυμία (Μ.Ο. 1,8 κατσίκια ανά γίδα), άριστη ποιότητα σφαγίου, άριστη ικανότητα προσαρμογής σε όλες τις περιοχές (ορεινές, πεδινές, κλπ) και μεγάλη ικανότητα μεταβίβασης των παραπάνω χαρακτηριστικών στους απογόνους τους.

Τέλος από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Νομού Μαγνησίας θέλοντας να βοηθήσει τους γιδοτρόφους, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των ντόπιων γιδιών με εισαγωγή στα κοπάδια τους αρσενικών ζώων της Φυλής Σκοπέλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου