ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Κρυφτό» με γεωτρύπανο

κρυφτό-με-γεωτρύπανο-464741

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ

Για μία ακόμη φορά εθεάθη γεωτρύπανο στο νησί της Σκοπέλου, προκαλώντας ανησυχία στους αρμόδιους φορείς για τους λόγους άφιξής του στο νησί.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Τα γεωτρύπανα «επισκέπτονται» το νησί εδώ και αρκετά χρόνια με συχνότητα που φτάνει τις δύο φορές το χρόνο. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σκοπέλου Γιώργο Μιχελή, «τα γεωτρύπανα έρχονται στο νησί με ιδιωτική πρωτοβουλία και ανοίγουν πηγάδια παράνομα, καθώς δεν υπάρχουν οι σχετικές άδειες».

«Πάνω στα οχήματα δεν αναγράφεται η λέξη «γεωτρύπανο», αλλά «αγκυρία», «γεωθερμίες», «στήριξη τοιχίων» και «τσιμεντοενέσεις». Ωστόσο, κουβαλούν τον εξοπλισμό που απαιτείται για να ανοίξει μία γεώτρηση», σύμφωνα με τον υπάλληλο της ΔΕΥΑ Σκοπέλου Νικόλαο Πατσή.

Ο κ. Μιχελής ανέφερε ότι τα συνεργεία των γεωτρήσεων ενεργούν το βράδυ, ενώ κρύβουν ή καμουφλάρουν τα οχήματα, προκειμένου να μην εντοπίζονται από τις αρχές, οι οποίες ενημερώνονται σε περίπτωση που πέσουν στην αντίληψη οποιουδήποτε. Επίσης, επισημαίνει πως οι ιδιωτικές γεωτρήσεις είναι παράνομες, χωρίς την έγγραφη άδεια από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία κοινοποιείται στους δήμους και την οποία είναι υποχρεωμένα να φέρουν τα συνεργεία μαζί τους.

Επιπλέον, ισχυριζόμενος την αξία του πολύτιμου αγαθού του νερού, αναφέρει πως με τις παράνομες ιδιωτικές γεωτρήσεις δημιουργούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς με την έλλειψη ελέγχου στις γεωτρήσεις, κινδυνεύουν τα αποθέματα του νερού, αφήνοντας ακόμα και χωρίς νερό τους κατοίκους του νησιού.

Σχετικά με τις άδειες για γεωτρήσεις, ο κ. Πατσής σημειώνει ότι σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τις γεωτρήσεις, απαγορεύονται οι γεωτρήσεις που είναι 400 μέτρα κοντά σε γεώτρηση του δήμου, όταν στο νησί της Σκοπέλου, οι γεωτρήσεις του δήμου είναι πολλές και το δίκτυο της ΔΕΥΑ Σκοπέλου φτάνει σε κάθε περιοχή του νησιού.

«Κόκκινο» για τα αποθέματα του νερού στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με την προϊσταμένη στο τμήμα ανάπτυξης και διμερών σχέσεων της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας Ειρήνη Κατσιλούλη-Μαλλιαρού, τα αποθέματα νερού στη Θεσσαλία βρίσκονται στο «κόκκινο».

«Οπου υπάρχει δημοτικό δίκτυο ύδρευσης, οι ιδιωτικές γεωτρήσεις πρέπει να κλείσουν», υπογραμμίζει.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας Γρηγόρης Σουλιώτης, υπενθύμισε ότι οι ιδιωτικές γεωτρήσεις που διανοίχθηκαν μέχρι το 2011 πρέπει να δηλωθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί παράνομη ιδιωτική γεώτρηση, προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία.

Το όχημα κουβαλά τον απαραίτητο εξοπλισμό για γεώτρηση

Σύμφωνα με τις καταγγελίες καμουφλάρουν το γεωτρύπανο, ώστε να μην εντοπίζεται από τις αρχές

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου