ΠΟΛΟ

Θ. ΒΛΑΧΟΣ: Ηγέτης και καθοδηγητής, των χρυσών παιδιών του πόλο ο Βολιώτης τεχνικός

θ-βλαχοσ-ηγέτης-και-καθοδηγητής-των-χ-818812

Η 9η Ιουλίου του 1969 έμελλε να είναι μία από τις πλέον σημαντικές για το βολιώτικο, αλλά και το ελληνικό πόλο. Εκείνη την ημέρα θα γεννιόταν στον Βόλο ο Θοδωρής Βλάχος, ο πιο χαρισματικός Έλληνας προπονητής υδατοσφαίρισης, που σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της Ελλάδας, της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, με Ολυμπιακό και Εθνική ομάδα.

Φθάνοντας ως την 9η Ιουνίου του 2018, που ο Ολυμπιακός Πειραιώς έφτασε, υπό τις οδηγίες του, για 2η φορά, μετά το 2002, στον ευρωπαϊκό του θρόνο, κατακτώντας στη Γένοβα της Ιταλίας το Τσάμπιονς Λιγκ υδατοσφαίρισης, ο Θοδωρής Βλάχος αποδεικνύει συνεχώς, το μεγαλείο των ικανοτήτων του. Ο Βολιώτης τεχνικός, ανά το πέρασμα των χρόνων έχει καταφέρει να μετατρέψει το σύλλογο του Πειραιά, αλλά και την Εθνική μας ομάδα σε υπερδυνάμεις, που βγαίνουν στους αγωνιστικούς στίβους, για να δουν στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο, καταφέρνοντας άλλωστε να φέρουν κορυφαίες διακρίσεις στη χώρα μας.

Από το 1998 που σταμάτησε την καριέρα του ως παίκτης στον Ολυμπιακό, ο πολύπειρος και χορτασμένος ήδη από τίτλους Θοδωρής Βλάχος και αργότερα ως βοηθός προπονητής και από το 2011 που επέστρεψε μετά από απουσία 6 χρόνων για να αντικαταστήσει τον Βαγγέλη Πάτερο, ως πρώτος τεχνικός της ομάδας του Ολυμπιακού, οι ερυθρόλευκοι δε σταματούν να κατακτούν τίτλους. Αποκορύφωμα, το Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στην Προ Ρέκο, μια στιγμή που άπαντες θα θυμούνται ως την κορυφαία επιτυχία ελληνικού συλλόγου, που επιστρέφει στον ευρωπαϊκό του θρόνο, 16 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη επιτυχία στη Βουδαπέστη.

Μεγαλύτερη αξία έχει άλλωστε το γεγονός ότι αμφότερες οι κατακτήσεις του Ολυμπιακού έγιναν στις έδρες… των αντιπάλων του, ενώ ο βοηθός προπονητή των Πειραιωτών το 2002 στη Βουδαπέστη, το δεξί χέρι του Ζόλταν Κάσας, ο ίδιος ο Θοδωρής Βλάχος, βρίσκεται πια στο πάνθεον των προπονητών υδατοσφαίρισης, πανηγυρίζοντας με την ίδια ομάδα έναν ακόμα τίτλο ως βασικός τεχνικός.

«Παίξτε για τα όνειρά σας, παίξτε για αυτό που θέλετε να κάνετε. Παίξτε για όσους από σας σήμερα περιμένουν να γίνουν περήφανοι, παίξτε για την ομάδα σας, παίξτε για αυτά που πιστεύετε. Δεν έχει τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει μετά. Υπάρχει μόνο αυτό το παιχνίδι. Το μετά είναι μια άλλη μέρα. Πάμε όλοι μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής και εμπιστοσύνης προς τους παίκτες, ο τεχνικός των νταμπλούχων Ελλάδας και πρωταθλητών Ευρώπης πριν τον μεγάλο τελικό.

Μετά την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου από τον Ολυμπιακό, ο Βολιώτης τεχνικός, συγκινημένος δήλωσε ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου γι’ αυτή την ομάδα, ώστε να γράψει και πάλι ιστορία, σε μια σεζόν βγαλμένη από παραμύθι: «Είναι υπέροχο φινάλε σε μια τέλεια χρονιά. Όπως το ονειρευτήκαμε. Αξίζαμε αυτό το κύπελλο. Το άξιζαν αυτά τα παιδιά και έγραψαν ιστορία. Είχαμε μεγάλο κίνητρο απέναντι σε μια τεράστια αντίπαλο όπως η Προ Ρέκο. Δεν υπάρχουν μυστικά. Δεν παίρνεις κάθε μέρα ευρωπαϊκό τίτλο. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Κάθε μέρα το κίνητρο για εμάς ήταν μεγαλύτερο. Πρώτος στόχος ήταν ο τελικός. Η σεζόν είναι βγαλμένη από παραμύθι. Ήταν σχεδόν αδύνατο για τους γνώστες του αθλήματος να κερδίσουμε το φαβορί. Είχαμε, όμως. την ποιότητα και τις ομαδικές ενέργειες. Ελέγξαμε τον ρυθμό. Ευχαριστώ τον κόσμο και τους παίκτες μου. Είναι τα παιδιά μου. Η οικογένειά μου. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μιχάλη Κουντούρη και φυσικά τον κ. Μαρινάκη. Μαζί να σηκώσουμε ακόμα πιο ψηλά την κούπα».

Η πορεία του μέχρι σήμερα

Ο Θ. Βλάχος ξεκίνησε την ενασχόληση του με το πόλο από την ομάδα του ΝΟΒΑ και στη συνέχεια αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ολυμπιακού Π. από το 1989 έως το 1998 κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1992, 1993, 1995, 1996) και ισάριθμα κύπελλα (1992, 1993, 1997, 1998).

Στη συνέχεια και ως προπονητής, δούλεψε ως βοηθός στον Ολυμπιακό δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως οι Ντράγκαν Ματουντίνοβιτς, Ζόλταν Κάσας και Βέσελιν Τζούχο και ο απολογισμός ήταν ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών το 2002 και το Σούπερ Καπ της ίδιας χρονιάς, έξι Πρωταθλήματα Ελλάδος (2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005) και τέσσερα Κύπελλα (2001, 2002, 2003, 2004). Από τον Ολυμπιακό συνέχισε στην τεχνική ηγεσία του Παλαιού Φαλήρου και από το 2011 επέστρεψε στον Ολυμπιακό, ως πρώτος προπονητής, με τον οποίο κατέκτησε εκτός του Τσάμπιονς Λιγκ και έξι συνεχόμενα Πρωταθλήματα (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) και πέντε Κύπελλα Ελλάδος (2013, 2014, 2015, 2016, 2018), ενώ από το 2014 είναι και προπονητής στην Εθνική ανδρών με την οποία κατέκτησε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν το 2015 και την 6η θέση στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου