ΠΟΛΟ

Ήττα από την Σερβία για την Εθνική που πάει μπαράζ

ήττα-από-την-σερβία-για-την-εθνική-που-π-386497

Μόνο για ένα ημίχρονο κατάφερε η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών να είναι ανταγωνιστική απέναντι στην πανίσχυρη Σερβία, στο τελευταίο παιχνίδι της για την Α΄ φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης.

Οι κάτοχοι όλων των διεθνών τίτλων «πλάβι» κυριάρχησαν στη συνέχεια, έφτασαν στη νίκη με 11-6 και εξασφάλισαν την απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά, ενώ το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου τερμάτισε δεύτερο στον Γ΄ όμιλο και την Κυριακή θα παίξει με τον 3ο του Δ΄ ομίλου (πιθανότατα την Ιαπωνία), διεκδικώντας το εισιτήριο για την οκτάδα.

Η ελληνική ομάδα είχε σοβαρό πρόβλημα με την πιεστική σερβική άμυνα, που δυσκόλευε πάρα πολύ την κυκλοφορία της μπάλας, αποκόπτοντας παράλληλα τον φουνταριστό. Οι διεθνείς αρκετές φορές δεν μπορούσαν καν να εκδηλώσουν επίθεση, όμως η καλή άμυνα και κάποιες βιαστικές επιλογές των «πλάβι», που μερικές φορές «εκβίαζαν» την κόντρα, κράτησαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο παιχνίδι.

Δύο συνεχόμενα γκολ του Μουρίκη και του Δελακά, στα μέσα της δεύτερης περιόδου, έδωσαν για πρώτη φορά προβάδισμα στην εθνική (3-2), όμως οι δύο Σέρβοι αριστερόχειρες, Μάντιτς και Φιλίποβιτς, «απάντησαν» άμεσα και οι Ολυμπιονίκες του Ρίο έκλεισαν το ημίχρονο προηγούμενοι 5-4, χάρη σε γκολ του Πρλαϊνοβιτς στον παίκτη παραπάνω (είχε μεσολαβήσει η ισοφάριση του Δελακά με τον ίδιο τρόπο).

Το παιχνίδι κρίθηκε στο τρίτο οκτάλεπτο, όταν η απόδοση της εθνικής έπεσε αισθητά και οι Σέρβοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αφού ξέφυγαν για πρώτη φορά με δύο γκολ διαφορά, χάρη σε γκολ του Γιάκσιτς στον παίκτη παραπάνω, σκόραραν δύο φορές στην κόντρα, ενώ η ελληνική ομάδα έχασε δύο επιθέσεις με αριθμητικό πλεονέκτημα στο ίδιο διάστημα.

Επιστροφή από το 8-4 δεν υπήρχε και στο υπόλοιπο του αγώνα, οι «πλάβι» προσπάθησαν περισσότερο να προσφέρουν θέαμα, ενώ η εθνική έχασε την αυτοσυγκέντρωσή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο β΄ ημίχρονο η ελληνική ομάδα σκόραρε μόνο με δύο πέναλτι του Φουντούλη, ενώ είχε 0/5 στον παίκτη παραπάνω.

Η εθνική δεν κατάφερε να πετύχει σήμερα την υπέρβαση, αλλά η ήττα αυτή δεν της κοστίζει ιδιαίτερα. Η Ιαπωνία, που λογικά θα είναι αντίπαλος της Ελλάδας στο χιαστί της Κυριακής, είναι περίεργη ομάδα, αλλά σαφώς υποδεέστερη ποιοτικά και άπειρη, οπότε η πρόκριση στα προημιτελικά είναι στα χέρια των διεθνών. Αν όλα πάνε καλά, στον προημιτελικό της Τρίτης θα περιμένει την εθνική το Μαυροβούνιο, μία παραδοσιακή δύναμη του παγκοσμίου πόλο, που όμως εμφανίζει μία αρκετά ανανεωμένη ομάδα στη Βουδαπέστη.

Τα οκτάλεπτα: 2-1, 3-3, 3-0, 3-2

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Μάντιτς (κόντρα), 1-1 Γενηδουνιάς (περιφέρεια), 2-1 Φιλίποβιτς (περιφέρεια), 2-2 Μουρίκης (π.π.), 2-3 Δελακάς (περιφέρεια), 3-3 Μάντιτς (π.π.), 4-3 Φιλίποβιτς (περιφέρεια), 4-4 Δελακάς (π.π.), 5-4 Πρλαϊνοβιτς (π.π.), 6-4 Γιάκσιτς (π.π.), 7-4 Στ. Μίτροβιτς (κόντρα), 8-4 Ντ. Πιγέτλοβιτς (κόντρα), 8-5 Φουντούλης (πέναλτι), 9-5 Ραντέλοβιτς (π.π.), 10-5 Φιλίποβιτς (περιφέρεια), 10-6 Φουντούλης (πέναλτι), 11-6 Αλεξιτς (π.π.).

Η εθνική είχε 2/8 με παίκτη παραπάνω, 2/2 πέναλτι και 2 γκολ από την περιφέρεια. Η Σερβία είχε 5/7 με παίκτη παραπάνω, 3 γκολ στην περιφέρεια και 3 στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Γιάκσιτς (56΄΄ πριν το τέλος της τρίτης περιόδου) και ο Ραντέλοβιτς (3΄49΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα)

Διαιτητές: Μόλναρ (Ουγγαρία), Οχμε (Γερμανία)

ΣΕΡΒΙΑ (Ντέγιαν Σάβιτς): Γκ. Πιγέτλοβιτς, Μάντιτς 2, Ράσοβιτς, Ραντέλοβιτς 1, Τσουκ, Ντ. Πιγέτλοβιτς 1, Ούμποβιτς, Αλεξιτς 1, Γιάκσιτς 1, Φιλίποβιτς 3, Πρλαϊνοβιτς 1, Στ. Μίτροβιτς 1, Μπρ. Μίτροβιτς

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Φλέγκας, Γενηδουνιάς 1, Δελακάς 2, Δερβίσης, Φουντούλης 2, Καπότσης, Ποντικέας, Αργυρόπουλος, Μουρίκης 1, Κολόμβος, Γούνας, Βλαχόπουλος, Ζερδεβάς

** Στο άλλο παιχνίδι του Γ΄ ομίλου, η Ισπανία νίκησε εύκολα 16-4 τη Νότια Αφρική, πήρε την τρίτη θέση και την Κυριακή θα αντιμετωπίσει τον 2ο του Δ΄ ομίλου (λογικά τη Ρωσία), για μία θέση στα προημιτελικά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου