ΠΟΛΟ

Πρώτες στις «8» του κόσμου!

πρώτες-στις-8-του-κόσμου-386580

Τη μεγαλύτερη νίκη της τελευταίας πενταετίας πέτυχε η Εθνική Υδατοσφαίρισης των γυναικών, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση του Δ΄ ομίλου και την απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 11-8 της Αυστραλίας και με τη διαφορά των τριών τερμάτων υπερτερεί στην τριπλή ισοβαθμία με τις «στίνγκερς» και τη Ρωσία, ανοίγοντας τον δρόμο για μία διάκριση στη διοργάνωση. Η εθνική θα έχει ρεπό το Σάββατο, και τη Δευτέρα (24/7) θα αντιμετωπίσει λογικά την Ισπανία (η οποία αναμένεται να προκριθεί από το χιαστί με τον 3ο του Α΄ ομίλου), με στόχο μία θέση στην τετράδα.

Η ελληνική ομάδα είχε την ευκαιρία στη δεύτερη περίοδο να φέρει το ματς στα μέτρα της και να κυνηγήσει τη διαφορά των τριών γκολ, που θα της έδινε την πρώτη θέση στον όμιλο. Με δύο γκολ της Ασημάκη, η εθνική προηγήθηκε 4-2 και στη συνέχεια 5-3 με τη Μανωλιουδάκη, ενώ η Χρυσή Διαμαντοπούλου έκανε μερικές σπουδαίες επεμβάσεις, αποκτώντας και ψυχολογία. Όμως, μία ολιγωρία της Ελευθεριάδου της στέρησε ένα εύκολο γκολ στην κόντρα και λίγο αργότερα (με το σκορ στο 5-4), η Γιανίτσας απέκρουσε πέναλτι της Ελευθερίας Πλευρίτου. Η Γκόφερς κράτησε «ζωντανή» στο διάστημα αυτό την Αυστραλία και η Χάλιγκαν ισοφάρισε (5-5) στα τελευταία δευτερόλεπτα του ημιχρόνου, σε επίθεση με παίκτρια παραπάνω.

Η εξέλιξη ήταν αρνητική, αλλά οι παίκτριες του Γιώργου Μορφέση δεν παρέδωσαν τα όπλα. Αποφασισμένες όσο ποτέ (τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια) και με κορυφαίες τις Ελευθερία Πλευρίτου και Ασημάκη, ξαναπήραν προβάδισμα 1-2 τερμάτων και θα μπορούσαν να φτάσουν νωρίτερα στο πολυπόθητο +3, αν οι Αυστραλές δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές στην παίκτρια παραπάνω (6/7). Το τρίτο οκτάλεπτο ολοκληρώθηκε 8-7 και στο ξεκίνημα του τέταρτου μία καταπληκτική λόμπα της Ελευθερίας Πλευρίτου ανέβασε ξανά τη διαφορά στα δύο γκολ. Η Μπίσοπ «απάντησε», φυσικά στον παραπάνω, αλλά με τον ίδιο τρόπο η Αλεξάνδρα Ασημάκη «έγραψε» το 10-8. Στα τελευταία λεπτά η ελληνική ομάδα «έσφιξε» την άμυνά της χωρίς να δίνει αποβολές, η Χρυσή Διαμαντοπούλου έκανε την απόκρουση του αγώνα σε εξ επαφής σουτ της Χάλιγκαν και η τελευταία «πινελιά» ήρθε από μία εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς. Στον πιο κρίσιμο παραπάνω του παιχνιδιού, η Ιωάννα Χυδηριώτη πήρε την ευθύνη, σημάδεψε σωστά και διαμόρφωσε το τελικό 11-8, 2΄15΄΄ πριν τη λήξη. Δύο καλές άμυνες και ενδιάμεσα ένα σουτ της Χάλιγκαν στο δοκάρι έγραψαν τον… επίλογο του ελληνικού θριάμβου, που πανηγυρίστηκε έξαλλα εντός και εκτός νερού. Η εθνική έψαχνε εδώ και χρόνια μία τέτοια νίκη ουσίας και ψυχολογίας και πλέον μπορεί να κοιτάει ψηλά.

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 3-3, 2-3, 1-3

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Ελευθ. Πλευρίτου (π.π.), 1-1 Μπάκλινγκ (περιφέρεια), 2-1 Γκόφερς (π.π.), 2-2 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 2-3 Ασημάκη (φουνταριστός), 2-4 Ασημάκη (π.π.), 3-4 Γκόφερς (π.π.), 3-5 Μανωλιουδάκη (π.π.), 4-5 Γκόφερς (μπάσιμο), 5-5 Χάλιγκαν (π.π.), 5-6 Μανωλιουδάκη (περιφέρεια), 6-6 Γουέμπστερ (π.π.), 6-7 Ξενάκη (π.π.), 6-8 Αβραμίδου (π.π.), 7-8 Μπάκλινγκ (π.π.), 7-9 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 8-9 Μπίσοπ (π.π.), 8-10 Ασημάκη (π.π.), 8-11 Χυδηριώτη (π.π.).

Η εθνική είχε 7/9 με παίκτρια παραπάνω, 0/1 πέναλτι, 3 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού. Η Αυστραλία είχε 6/7 με παίκτρια παραπάνω, 1 γκολ από την περιφέρεια και 1 με μπάσιμο.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκε η Ριτζ (6΄21΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα).

Οι συνθέσεις:

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Σάκης Κεχαγιάς): Γιανίτσας, Γκόφερς 3, Μπάκλινγκ 2, Χάλιγκαν 1, Μπίσοπ 1, Ριτζ, Γουέμπστερ 1, Ζίμερμαν, Αραντσίνι, Μιχαϊλοβιτς, Μπάξτερ, Στιρ, Χέτζες

ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά, Β. Διαμαντοπούλου, Ελευθεριάδου, Μαργ. Πλευρίτου, Αβραμίδου 1, Ασημάκη 3, Χυδηριώτη 1, Κότσια, Μανωλιουδάκη 2, Ελευθ. Πλευρίτου 3, Ξενάκη 1, Χρ. Διαμαντοπούλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου