ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζουρνάδες και νταούλια

ζουρνάδες-και-νταούλια-749093

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και νέους με στόχο τη γνωριμία και την ανάδειξη της τοπικής μουσικής μας παράδοσης θα λειτουργήσει τη φετινή χρονιά στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου. Η φιλόδοξη και τολμηρή σκέψη του ΛΕΒ, που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο με τη συμπαράσταση και συνεργασία της ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποτελεί και χρέος προς τη διάσωση της πηλιορείτικης παράδοσης με τη δημιουργία μιας μουσικής ομάδας παιδιών και νέων με ζουρνάδες και νταούλια.

Δυνατοί ήχοι, κρούσεις, ρυθμοί, ένταση και χαρά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της πρωτότυπης ενασχόλησης, αφού πρόκειται για όργανα ομαδικής επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος σε διαρκή χρήση από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το τμήμα θα λειτουργήσει κάθε Σάββατο από τις 6 έως τις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα χορού του Λ.Ε.Β. Κύπρου – Αχιλλοπούλου. Δάσκαλοι και εμψυχωτές της ομάδας Λαυρέντης Νίτης στον ζουρνά και Φώτης Σκαμαγκούλης στο νταούλι. Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν.

Ο ζουρνατζής και ο νταουλιέρης διαθέτουν πανομοιότυπους προγόνους στην Ανατολή και στη Δύση. Σε όλα τα Βαλκάνια και τη Μ. Ασία η μουσική έχει την ίδια ατμόσφαιρα. Αν αλλάζει λίγο από τόπο και προσαρμόζεται στις συνθήκες ζωής, στον χαρακτήρα των ανθρώπων, δεν χάνει ωστόσο ούτε τις κοινές βάσεις, ούτε τους ρυθμούς, ούτε την κοινή καταγωγή της.

Πληροφορίες και εγγραφές στη γραμματεία του ΛΕΒ καθημερινά 11.00 -14.00 Κοραή 79 και στα τηλέφωνα 2421033938 – 2421305753.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου