ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μυστήριο με σαρκοφάγο εκεί όπου μπορεί να έθαψαν τον Μέγα Αλέξανδρο [εικόνες]

μυστήριο-με-σαρκοφάγο-εκεί-όπου-μπορε-799185

Οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ετοιμάζονται να ανοίξουν την σαρκοφάγο που βρέθηκε στην πόλη που ίδρυσε και πιστεύεται ότι ενταφιάστηκε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Στον τάφο όπου ανακαλύφθηκε η σαρκοφάγος βρέθηκε και μια αλαβάστρινη προτομή που τα χαρακτηριστικά της είχαν διαβρωθεί στις σκοτεινές συνθήκες.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο τάφος ανήκη σε ευγενή σύμφωνα με την Daily Telegraph. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν μια μέρα να ανακαλυφθούν τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ελπίζουν για τη σαρκοφάγο του Μέγα Αλέξανδρου

Η σαρκοφάγος είναι σφραγισμένη εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια. Τα ερωτήματα για την ταυτότητα του ανθρώπου που ενταφιάστηκε στη σαρκοφάγο πληθαίνουν λόγω της φθαρμένης προτομής και της απουσίας επιγραφών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ανήκε σε πλούσιο ή ευγενή που έζησε μεταξύ του 323 π.Χ. και του 30 π.Χ. Ήταν η εποχή που η Ρώμη κατέλαβε την Αίγυπτο και μετά τον θάνατο της Κλεοπάτρας.

Ο επικεφαλής Αιγύπτιος αρχαιολόγος και πρώην υπουργός αρχαιοτήτων Zahi Hawass σημείωσε ότι πρέπει να ανήκει σε σημαντική προσωπικότητα. «Είναι μια σαρκοφάγος από γρανίτη. Για να φέρει κάποιος γρανίτη από το Aswan (600 μίλια νότια) σημαίνει ότι θα πρέπει να ήταν πλούσιος».

Η σαρκοφάγος ωστόσο θεωρείται πολύ μικρή για έναν βασιλιά όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, καθώς έχουν βρεθεί μεγαλύτερες που ενταφιάστηκαν Ρωμαίοι ευγενείς.

Πηγή: Dailymail

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου