ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεσβευτής του Πηλίου στην Γερμανία

πρεσβευτής-του-πηλίου-στην-γερμανία-15579

Η αγάπη του για τον Βόλο, το Πήλιο και τη Μαγνησία είναι διάχυτη στο φωτογραφικό του έργο, που «φιλοξενείται» στο Μουσείο της Πόλης. Το έργο στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Αργαλαστή και το προσεχές φθινόπωρο θα «ταξιδέψει» στη Γερμανία.

Ο φιλέλληνας Κρίστιαν Γκούντερ, ο οποίος έζησε τριάντα χρόνια στο νότιο Πήλιο και ειδικότερα στην Αργαλαστή, επιστρέφει πάντοτε στον αγαπημένο τόπο, τον οποίο δεν σταματάει να διαφημίζει μέσα από το έργο και τις αφηγήσεις του όταν βρίσκεται στη Γερμανία.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη ζωή του στο Πήλιο και την αγάπη του για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι τον θλίβει η εικόνα της Ελλάδας της κρίσης και της οικονομικής ύφεσης. «Στεναχωριέμαι για τη φτώχια που μαστίζει τη Ελλάδα. Δεν τη διακρίνει κανείς στον δρόμο, αλλά κάθε φορά που πηγαίνω στην Αθήνα, διακρίνω παντού το πρόβλημα», αναφέρει.

Ο κ. Γκούντερ υπογραμμίζει ότι το σημερινό πρόβλημα προέκυψε σταδιακά, έγιναν λάθη, είπε, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά η οικονομική κρίση δημιουργήθηκε, ουσιαστικά, τα τριάντα τελευταία χρόνια. Μιλώντας με αγάπη για την Ελλάδα, τονίζει ότι «η χώρα πρέπει να ζήσει», ενώ όπως εκτιμά, η λύση του προβλήματος είναι «να υπάρχει εργασία για όλους, να μειωθεί η ανεργία και οι πλούσιοι να πληρώνουν φόρους, κι όχι μόνο να μαζεύουν πολλά χρήματα».

Στις φωτογραφίες του με θέμα τον Βόλο, ο φωτογράφος περιδιαβαίνει το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και αποτυπώνει ό,τι βλέπει ο διαβάτης. Ανατολικά της οδού Καρτάλη φωτογραφίζει κτίρια, αναδεικνύοντας την έντονη εναλλαγή όψεων και ύψους. Δυτικά της κεντρικής προβλήτας, επικεντρώνεται στα ψαράδικα κι εμπορικά καΐκια, τους ψαράδες, τους εργάτες, τα καφενεία και τους θαμώνες τους. Μια άλλη ενότητα αφορά την περιοχή από το Πεδίον του Αρεως έως τη γειτονιά των Παλαιών και του Παλιού Λιμεναρχείου. Οι φωτογραφίες από το νότιο Πήλιο είναι περισσότερες. Με επίκεντρο την Αργαλαστή φωτογραφίζει την ευρύτερη περιοχή από Παγασητικό έως Αιγαίο, αλλά κυρίως φωτογραφίζει πρόσωπα και ανθρώπινες δραστηριότητες, εκφράζοντας την αγάπη του για τη Μαγνησία.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου