ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στην πολύπλευρη προσωπικότητα του Φραντς Κάφκα

αφιέρωμα-στην-πολύπλευρη-προσωπικότ-74854

Eκδήλωση και έκθεση αφιερωμένες στη ζωή και το έργο του μεγάλου Τσεχοεβραίου συγγραφέα Φραντς Κάφκα διοργάνωσαν η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της Τσεχοσλοβακίας – Τσεχικής Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης στο ισόγειο του κτιρίου «Τσικρίκη».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν o πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Ιαν Μπόντυ, η αντιπεριφερειάρχης Ν. Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών και η αναπληρώτρια πρύτανης Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αν. καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου. Συντόνισε η Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού συνδέσμου Βόλου.

Ο κ. Μπόντυ υπογράμμισε ότι το βασικό μήνυμα που εξάγεται από το έργο του Κάφκα είναι «η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, το οποίο είναι πάντα επίκαιρο». Η κ. Κολυνδρίνη σημείωσε, από την πλευρά της, ότι «στη ζωή και το έργο του κυριαρχούν μηνύματα ενάντια στον ρατσισμό και σε κάθε μορφή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Σολωμών σημείωσε ότι ο Κάφκα είναι διεθνής προσωπικότητα, συνειδητοποιημένος Εβραίος, ασχολήθηκε με τον Σιωνισμό «και αυτό μας τιμά όλους».

Η κ. Λαλιώτου επεσήμανε ότι «ο Κάφκα συμπληρώνει μια πλειάδα ιδιοτήτων ως προσωπικότητα, σε διαφορετικά γνωστικά πεδία».

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Αρετής Τζανετοπούλου, διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Βόλου, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του συγγραφέα, τονίζοντας ότι «είναι από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες, ο οποίος στις μέρες μας στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να αντισταθούμε στην αδράνεια και στην ανευθυνότητα».

«Μια απόπειρα σκιαγράφησης του Φραντς Κάφκα» ήταν ο τίτλος της παρουσίασης των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Κωνσταντίνου Χρονόπουλου και Ελένης Ντέβα-Μοδέα, οι οποίοι διάβασαν αποσπάσματα από το λογοτεχνικό έργο του Φ. Κάφκα τα «Οκτώ μπλε τετράδια», με την καθοδήγηση της φιλολόγου Κατερίνας Κολλάτου.

Ο πιανίστας Γιώργος Γιόρτσιος, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ερμήνευσε στο πιάνο έργα Σοπέν και Ντεμπισύ, πλαισιώνοντας μουσικά την εκδήλωση.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου