ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μικρασιάτες με ιστορία

μικρασιάτες-με-ιστορία-224995

Εκδήλωση με θέμα «Η εμπορική δραστηριότητα στη Μικρά Ασία, Νέα Ιωνία και Βόλο», πραγματοποιήθηκε προχθές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου, από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» σε συνδιοργάνωση με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και τη Διεύθυνση Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μικρασιατικά 2017», τον οποίο θέσπισε η Εστία «Ιωνες», αναδεικνύοντας σημαντικές ενότητες της ζωής και της ιστορικής φυσιογνωμίας των Μικρασιατών.

Πρώτος εισηγητής της εκδήλωσης, ήταν ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, ο οποίος μίλησε για τους «Ελληνες εμπόρους στη Μικρά Ασία μέχρι το 1922». Στην εισήγησή του, παρουσίασε τα βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά του ελληνικού στοιχείου στη Μικρά Ασία και την ιστορική εξέλιξή του, μέχρι το 1922. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η αιτιατή σχέση του ανθρώπινου παράγοντα σε σχέση με τα φυσικά χαρακτηριστικά του τοπίου, αλλά και της επίδρασης του διεθνούς παράγοντα στη διαμόρφωσή του.

Δεύτερη εισηγήτρια η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορικός, Προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Μαγνησίας, παρουσίασε το θέμα: «Οψεις της εμπορικής δραστηριότητας των προσφύγων στον μεσοπολεμικό Βόλο».

Στην εισήγησή της αναφέρθηκε σε όψεις της εμπορικής και γενικότερα της οικονομικής δραστηριότητας των προσφύγων του Βόλου στην περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν η πόλη βρισκόταν στο απόγειο της ανάπτυξής της. «Ο Βόλος απορρόφησε έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων σε σύγκριση με τον γηγενή πληθυσμό της. Η δε ανεξέλεγκτη και μαζική εγκατάστασή τους αρχικά θορύβησε τους ντόπιους, φτάνοντας ακόμη και σε ακραίες εκδηλώσεις, αλλά σταδιακά βοήθησε την τοπική οικονομία πολλαπλά» όπως ανέφερε. Εκτός από εργατικό δυναμικό στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της πόλης αλλά και καταναλωτικό κοινό στο μέτρο του δυνατού βέβαια, αρκετοί πρόσφυγες δημιούργησαν δικές τους επιχειρήσεις αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους από αντίστοιχες δραστηριότητες στους τόπους προέλευσής τους. Χάρη στην εργατικότητα, τον δυναμισμό και την κοινωνικότητά τους ξεπέρασαν τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που συνάντησαν και αποτέλεσαν έναν ενεργητικό εμπορικό παράγοντα του Βόλου. Δοκιμασμένοι σε περιοχές όπου είχαν διαπρέψει κάτω από συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού, ανέπτυξαν έντονη παρουσία και στη νέα τους πατρίδα.

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του «Ημερολογίου 2018» της Εστίας «Ιωνες» με θέμα: «Μικρασιάτες έμποροι και επαγγελματίες της Ν. Ιωνίας και του Βόλου». Το ημερολόγιο είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που με την εργατικότητα, την αισιοδοξία, το ψυχικό σθένος και την πίστη τους στον Θεό, ξεκινώντας από το μηδέν ανάλωσαν τις σωματικές και πνευματικές τους δυνάμεις στη δημιουργία μιας μικρής επιχείρησης και κάτω από μύριες δυσκολίες και αγωνίες κατάφεραν να τη διατηρήσουν και να την επεκτείνουν. Καταγράφεται η πορεία ζωής 17 εμπόρων και επαγγελματιών της Ν. Ιωνίας και του Βόλου στην οποία διαφαίνονται και προβάλλονται ο αγώνας, ο μόχθος , η ισχυρή θέληση και το πείσμα των ανθρώπων αυτών για δημιουργία.

Παράλληλα με την παρουσίαση του «Ημερολογίου 2018» προβλήθηκαν εικόνες από τις οικογένειες και τη δραστηριότητα των εμπόρων και επαγγελματιών που επιμελήθηκε η γεν. γραμματέας Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την επίδοση τιμητικών διπλωμάτων στους απογόνους των Μικρασιατών εμπόρων και επαγγελματιών. Την εκδήλωση συντόνισε η Θέκλα Καμμένου, μέλος του Δ.Σ. της Εστίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου