ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διημερίδα για τον Νίκο Καζαντζάκη

διημερίδα-για-τον-νίκο-καζαντζάκη-237582

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» , σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μαγνησίας , τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Σύλλογο Κρητικών Μαγνησίας , διοργανώνουν διημερίδα αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα και διανοητή Νίκο Καζαντζάκη, στις 24 και 25 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας. Οι εργασίες της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου ξεκινούν στις 6 το απόγευμα και του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατό του.

Στην διημερίδα συμμετέχουν με εισηγήσεις οι Δρ. Δημήτρης Δημηρούλης, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου: «Το Φαινόμενο Νίκος Καζαντζάκης», Δρ. Μάριος Μπέζγος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η φιλοσοφία της Θρησκείας του Νίκου Καζαντζάκη», Δρ. Νίκος Μαθιουδάκης, Δρ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας & Λογοτεχνικής Υφολογίας – N M, Επιστημονικός Σύμβουλος Εκδόσεων Ν. Καζαντζάκη: «Η αγάπη για τη γλώσσα», Δρ. Μαρίτα Παπαρούση, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Αναπαραστάσεις σωμάτων και η εκ πνευμάτωση της ύλης στο έργο του Ν. Καζαντζάκη», Δρ. Γρηγοροπούλου Μαρίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Εικόνες του κόσμου, του βίου, του νου στην Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη», Δρ. Χριστίνα Αργυροπούλου, Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συγγραφέας: «Το μουσικό στοιχείο (χορός, τραγούδι, ποίηση, μαντινάδες, μουσικά όργανα) στο έργο του Ν. Καζαντζάκη: Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», Κώστας Αρκουδέας, συγγραφέας: «Το χαμένο Νόμπελ του Καζαντζάκη».

Αποσπάσματα από το έργο «Ασκητική» θα διαβάσει ο σκηνοθέτης- ηθοποιός Δημήτρης Δαχτυλάς, με την συνοδεία κρητικής λύρας. Στο τέλος της διημερίδας θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Νίκος που γνώρισα», παραγωγής Μουσείου Ν. Καζαντζάκη.

Παράλληλα στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με υλικό που έχει ευγενικά παραχωρηθεί σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Καζαντζάκη και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Την έκθεση επιμελούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου