ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδρομή των απόστρατων στο Κιλκίς

εκδρομή-των-απόστρατων-στο-κιλκίς-237641

Επίσκεψη του Σ.Ε.Α. νομού Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στο Κιλκίς. Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν το Πολεμικό Μουσείο του Κιλκίς – ίσως το παλαιότερο μουσείο απ’ όσα ίδρυσε το Γ.Ε.Σ. καθώς λειτουργεί από το 1966. Εκεί τους υποδέχθηκε ο ταξίαρχος κ. Καπραβέλος Π. με τους υπευθύνους του μουσείου που τους ξενάγησαν στους χώρους του μουσείου και είδαν από κοντά σημαντικά εκθέματα, όπως τις σημαίες των πολεμικών σχηματισμών (μεραρχιών και συνταγμάτων) που έλαβαν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς και τα προσωπικά αντικείμενα του συνταγματάρχη Αντωνίου Καμπάνη που έπεσε μαχόμενος.

Εκτίθενται επίσης το ξίφος και τα κιάλια του, χτυπημένα και αυτά από το ίδιο φονικό θραύσμα οβίδας που τον βρήκε. Ακόμα εκτίθενται οπλισμός από αραβίδες, ξίφη, πιστόλια, μετάλλια του ελληνικού και βουλγαρικού στρατού και στολές Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών του 1913 καθώς και διάφορα προσωπικά αντικείμενα πεσόντων μαχητών. Σε διαδραστικό χάρτη υπάρχει όλη η κατανομή των ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων, πώς παρατάχθηκαν στη μάχη και πώς διαδραματίστηκε μέχρι τέλους. Μετά την αναλυτική ξενάγηση περπάτησαν μέχρι το Ηρώο πεσόντων στον αύλειο χώρο του Μουσείου όπου ο πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ν Μαγνησίας κ. Κων/νος Καραδήμας κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Συνδέσμου και συγκινημένοι οι εκδρομείς τραγούδησαν τον Εθνικό ύμνο αποτίνοντας ύστατο φόρο τιμής και σεβασμού σε όλους αυτούς που υπερασπίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι στο πεδίο της μάχης.

Μαζί τους πάντα από την πρώτη στιγμή ήταν μέλη του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Ν. Κιλκίς που τους ακολουθούσαν στην περιήγησή μας στο Κιλκίς, και συγκεκριμένα οι κ.κ. Παντελίδης Λάζαρος και Νικόλαος Σερασκέρης.

Επόμενος σταθμός το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς και κατατάσσεται στα αξιολογότερα της Ελλάδας. Η επιφάνειά του είναι σχετικά μεγάλη και ξεπερνά τα 1.000 τ.μ. και έχει δύο ορόφους. Η υγρασία παραμένει σταθερή στο 95% και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 15-17 βαθμούς Κελσίου. Αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα που χρονολογούνται πριν από 235 εκατομμύρια χρόνια. Η δημιουργία του σπηλαίου άρχισε όταν το νερό της βροχής κατάφερε να περάσει μέσα στα πετρώματα ελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα τη διάβρωση του πετρώματος από την όξινη δράση του. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από τον λατόμο Γεώργιο Παυλίδη το 1925. Η πρώτη χαρτογράφηση έγινε από την Άννα Πετροχείλου το 1930, και το 1986 έγινε επισκέψιμο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η είσοδος των μελών του Σ.Ε.Α. νομού Μαγνησίας στο σπήλαιο έγινε με δαπάνη του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. νομού Κιλκίς.

Στη συνέχεια κατέληξαν στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κιλκίς όπου και γευμάτισαν. Μετά το γεύμα, τα μέλη του Σ.Ε.Α. νομού Κιλκίς προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στον Σύνδεσμο της Μαγνησίας και ο πρόεδρος κ. Καραδήμας τούς παρέδωσε τιμητική πλακέτα για την άψογη φιλοξενία και περιποίηση όλης της αποστολής στο Κιλκίς, καθώς και για το πολυσχιδές κοινωνικό έργο που επιτελούν στο νομό προς όφελος των εφέδρων αξιωματικών αλλά και του κοινωνικού συνόλου της περιοχής τους.

Επίσης τιμητική πλακέτα επέδωσε στον διοικητή της 71 Α/Μ Ταξίαρχο κ. Καπραβέλο, με πολλές ευχαριστίες για την προσφορά και φιλοξενία προς τον Σύνδεσμο της Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου