ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με ταξιδευτή την ποίηση

με-ταξιδευτή-την-ποίηση-467414

Η ευαισθησία και το πολυδιάστατο ταλέντο της Άννας Σωτρίνη αποτυπώνεται στην ποιητική συλλογή με τίτλο «Ταξιδευτές σε δυο ευθείες» που εκδόθηκε από τον «Κέδρο» και παρουσιάστηκε χθες στο βιβλιοπωλείο «Παιδεία» στον Βόλο, παρουσία φίλων του γραπτού λόγου. Ομιλητές ήταν οι: Νίκος Τσακνής, συγγραφέας – δημοσιογράφος, Μάγδα Κουμπαρέλου, Ιστορικός Τέχνης, και η Άννα Σωτρίνη, ενώ αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή διάβασε ο Ευάγγελος Κακάλιας, ηθοποιός – σκηνοθέτης.

Με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση στον Βόλο, η Άννα Σωτρίνη μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επισημαίνοντας ότι η ποίηση δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη, ούτε δυσνόητη για τον αναγνώστη. «Την ποίηση μπορείς να τη συναντήσεις παντού, γιατί μπορεί να την συναντήσεις μέσα σου. Φτάνει απλά να τη δεις με μια διαφορετική οπτική, γιατί αν δεν στρίψεις το τιμόνι, δεν στρίβει το όχημα, και αυτό είναι το πρόβλημά μας, ότι αυτή τη στιγμή η ποίηση δεν ανοίγεται προς ένα ευρύτερο κοινό, διότι απλώς κανείς δεν στρίβει το τιμόνι να το δει πιο απλά, όχι πιο σύνθετα», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Η γνωστή σκηνοθέτης θεάτρου, συγγραφέας, αρθρογράφος και σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού, σημείωσε ότι «η ποίηση είναι παρτιτούρα, είναι σαν τη μουσική. Αν δεν ταιριάξεις ως δημιουργός τη λέξη σε σχέση με αυτό που θέλεις να πεις με την άλλη λέξη, έχεις αποτύχει. Είναι το πιο δύσκολο είδος της λογοτεχνίας».

Κλείνοντας, η κ. Σωτρίνη προέτρεψε τον κόσμο να διαβάζει ποίηση, να την καταστήσει μέρος της καθημερινότητάς του. «Πέρα από την καθημερινότητα, η ποίηση πρέπει να μπει στο σχολείο. Οι φιλόλογοι να σταματήσουν να μιλάνε μόνο για μεταφορές και παρομοιώσεις και για το τι θέλει να πει ο ποιητής στην ποίηση. Στην τέχνη ο καθένας θέλει να πει κάτι, αλλά είναι τόσο ελεύθερη, για να την αισθανθεί και να την ερμηνεύσει ο καθένας, όπως την εισπράττει», επεσήμανε η δημιουργός, η οποία έχει αναπτύξει κώδικες επικοινωνίας με την τέχνη, με εφόδια το ταλέντο και την ευαισθησία της.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου