ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διδάσκει τη συμφιλίωση…

διδάσκει-τη-συμφιλίωση-485418

Τα βαθύτερα νοήματα που αναδεικνύονται μέσα από την συγγραφική έμπνευση του Βαγγέλη Αυδίκου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποτέλεσαν τον καμβά της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το βιβλίο με τίτλο «Οι τελευταίες πεντάρες» που παρουσιάστηκε χθες παρουσία αρκετών φίλων του γραπτού λόγου, προσέφερε πεδίο διαλόγου και προβληματισμού, με αφετηρία γεγονότα της νεότερης ιστορίας που σημάδεψαν την Ελλάδα. Ο συγγραφέας του βιβλίου, έχοντας ως αφετηρία το θέμα του εμφυλίου, ξεδίπλωσε την πλοκή και τους χαρακτήρες, αντλώντας έμπνευση από τη μυθοπλασία. Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Αυδίκος τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα, να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος και να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με πνεύμα ενότητας».

Το βιβλίο που παρουσιάστηκε χθες, με τη διοργανωτική συνεργασία των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Μαγνησίας, του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Ν. Μαγνησίας και του Συλλόγου Ιστορίας – Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), μεταφέρει μηνύματα ενότητας και συναδέλφωσης, σε διαχρονική βάση και με φόντο τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα.

Πολλοί φίλοι του πολιτισμού παραβρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Μαρίτα Παπαρούση, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αγγελική Νικολάου, φιλόλογος, αρχειονόμος ΓΑΚ Μαγνησίας, υπ. δρ. Νεότερης Ιστορίας Π.Θ. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Αμαλία Γκιζά και συντόνισε ο Γιάννης Πασιάς, καρδιολόγος, πρόεδρος του ΣΙΜΕΑ. Ακολούθησε συζήτηση με τον συγγραφέα και η εκδήλωση διανθίστηκε μουσικά από τον κιθαρίστα Πάρι Θεοδωρακάκη.

Το παραπάνω μυθιστόρημα αποτελεί, όπως υπογραμμίστηκε, συμβολή στην ιστορική μνήμη και εκφράζει μια προσπάθεια αποκατάστασης όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και έπεσαν θύματα μιας αδελφοκτόνας διαμάχης. Ο συγγραφέας, μέσω του βιβλίου του, μιλά για τους νεκρούς συμπατριώτες του φέρνοντας στο φως ιστορικά ντοκουμέντα που σημάδεψαν την πατρίδα του, την Πρέβεζα, κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Γύρω απ’ αυτή την πληγή οργανώνεται όλη η μυθιστορηματική αφήγηση, που χρονικά φτάνει ως τη σημερινή εποχή, ανακαλώντας μνήμες από τον κύκλο της βίας, τη βύθισε στον διχασμό και την εσωστρέφεια. Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από το βιβλιοπωλείο «Η Πένα».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου