ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταξίδι στα μνημεία και τον χρόνο

ταξίδι-στα-μνημεία-και-τον-χρόνο-491365

«Μνήμης ψήγματα» τιτλοφορείται η έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας του αρχαιολόγου Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, επίτιμου διευθυντή αρχαιοτήτων ΛΔ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο 22 Απριλίου στις 7.30 στην αίθουσα του Γηροκομείου Βόλου, Αργοναυτών – Κοραή στον Βόλο.

Η έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας διοργανώνεται για πρώτη φορά στον Βόλο κατόπιν συνεργασίας του Μορφωτικού Ιδρύματος, της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, του Συλλόγου Φίλων Αθανασάκειου Μουσείου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Σποράδων και το τμήμα Ιστορίας Ανθρωπολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι συντελεστές της προσπάθειας ανέλυσαν τις συντεταγμένες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών.

Τη σημασία της παραπάνω πρωτοβουλίας υπογράμμισε η δημοσιογράφος Τούλα Κεκάτου, γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μια έκθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που προάγει τη γνώση και αποτυπώνει την εμπειρία που αποκόμισε ο κ. Χατζηαγγελάκης στη μακρά ερευνητική του διαδρομή στις αρχαιότητες της περιοχής.

Η συγκεκριμένη έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας απευθύνεται στο ευρύ κοινό και στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπως επεσήμανε από την πλευρά της η Σούλα Μπαρτζώκα, πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων. Η ίδια απηύθυνε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο και στους μαθητές, προτρέποντάς τους να επισκεφτούν την έκθεση και να γνωρίσουν σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας ευρύτερα, ενώ σημείωσε ότι «ο πολιτισμός είναι η καρδιά της χώρας μας».

Ο κ. Χατζηαγγελάκης ανέφερε ότι η φωτογραφική αποτύπωση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων έρχεται να ενισχύσει την επιστημονική καταγραφή των αρχαιοτήτων και προσεγγίζει με εικαστική διάθεση τα μνημεία της περιοχής μας. Παράλληλα ανέλυσε τη φιλοσοφία της έκθεσης, η οποία χωρίζεται σε έξι ενότητες και απαρτίζεται από εξήντα φωτογραφίες, που αναδεικνύουν την προσφορά της επιστήμης της αρχαιολογίας στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Η έκθεση καλύπτει μεγάλη χρονική περίοδο, η οποία εκτείνεται από τα προϊστορικά έως τα νεώτερα χρόνια, και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τους επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης διετέλεσε διευθυντής στη ΛΔ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (δυτικής Θεσσαλίας). Κατά τη διάρκεια της θητείας του διενήργησε ανασκαφικές έρευνες σε αρχαιολογικές θέσεις της Μαγνησίας (αρχαίες Φερές, Ν. Ιωνία, Πετρομαγούλα – Δημητριάδα, Λύρη Ν. Πηλίου κ. ά.) και της δυτικής Θεσσαλίας και συστηματικές ανασκαφές στα πλαίσια μεγάλων έργων, όπως οι Ε. Ο. Καρδίτσας – Λάρισας, Τρικάλων – Λάρισας, σε πολλές θέσεις του Ε – 65 κ. α. Παράλληλα προχώρησε στην εκπόνηση μελετών και στην εκτέλεση έργων για την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από το Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ.

Έχει εποικοδομητική συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι μέλος στη διοίκηση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι και την Κυριακή 30 Απριλίου και το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά 9π.μ.- 2μ.μ. και 6μ.μ.-9μ.μ.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου