ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορία γραμμένη με μουσική

ιστορία-γραμμένη-με-μουσική-495370

Μνημειώδες έργο είναι η πολυτελής έκδοση «1906 Αγχίαλος – Ανατολική Ρωμυλία – Βόρεια Θράκη» που περιλαμβάνει βιβλίο και CD, αποτελεί έργο του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας, το οποίο πήρε «σάρκα και οστά» με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μπούρμπουρα.

Μετά τον ψηφιακό δίσκο «Στα ηχοκύματα υψωμένοι» του Κώστα Βάρναλη και τον ψηφιακό δίσκο του Θόδωρου Αντωνίου «Friendly Encounters», που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του συλλόγου, ο Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας επανέρχεται με την έκδοση ενός ιστορικού, μουσικο-λογοτεχνικού έργου (βιβλίο-CD), με τίτλο «1906 Αγχίαλος – Ανατολική Ρωμυλία – Βόρεια Θράκη».

Τη μουσική του έργου έγραψε ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης και αφηγείται ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος. Τα ποιήματα ερμηνεύουν ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελένη Βιτάλη, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Δημήτρης Μπάσης. Στο τραγούδι του Μπάση συμμετέχει η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Τα κείμενα της αφήγησης είναι του Κώστα Βάρναλη και του Δράκου Μαυρομάτη που έζησαν τα γεγονότα του ολοκαυτώματος της Αγχιάλου της 30 Ιουλίου 1906 και του Απόστολου Ζαφειρόπουλου. Τα ποιήματα είναι του Κώστα Βάρναλη, του Γεωργίου Σουρή και του Αργύρη Χατζηνάκη. Το βιβλίο προλογίζει ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Ι. Καργάκος.

«Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το μυθικό σύμβολο της προσφυγιάς, ο Νίκος Ξανθόπουλος, μετά από σαράντα χρόνια αποχής του από τα στούντιο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας. Σκοπός που ο σύλλογος δημιούργησε το CD ήταν για να κάνει γνωστό το ολοκαύτωμα της Αγχιάλου και γενικότερα της Ανατολικής Ρωμυλίας στο ευρύ κοινό. Το έργο το προσφέρουν ως θυμίαμα τιμής και ευγνωμοσύνης στους προγόνους τους και το αφιερώνουν σε όλους τους συνανθρώπους που βίωσαν και βιώνουν τη προσφυγιά. Χορηγός στο έργο είναι το ίδρυμα Μπούμπουρα με έδρα την Οδησσό της Ουκρανίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Ζαφειρόπουλος.

Παράλληλα ο κ. Ζαφειρόπουλος υπογραμμίζει ότι «το θαυμάσιο αυτό έργο, που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, είναι μια μουσική διαδρομή που ζωντανεύει τις μνήμες του Ελληνισμού και αναδεικνύει την ευρύτητα και σπουδαιότητα της ιστορίας της Αγχιάλου».

Ο Σαράντος Καργάκος ενέταξε «στα πιο λαμπερά πετράδια στο περιδέραιο των ελληνικών πόλεων, που οι περισσότερες φέρουν τον επιθετικό προσδιορισμό Νέα, Νέος, τη Νέα Αγχίαλος στο νομό Μαγνησίας, που συμπλήρωσε ήδη 110 χρόνια ιστορίας στο σύγχρονο ελληνικό κράτος».

Ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης δήλωσε: «Το έργο μου αυτό το αφιερώνω στις ψυχές που τότε χάθηκαν, αλλά και στις ψυχές που καθημερινά χάνονται στα κόκκινα πλέον νερά του Αιγαίου». Ο ίδιος προσέθεσε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που με συγκλόνισε και θα αφήσει αιώνια το στίγμα του σε αυτό το έργο είναι η προσφορά του μυθικού συμβόλου της Προσφυγιάς, σπουδαίος Έλληνας, ένας φωτισμένος άνθρωπος. Ο Νίκος Ξανθόπουλος».

Ο αφηγητής Νίκος Ξανθόπουλος υπογράμμισε από την πλευρά του: «Βίωσα την προσφυγιά και δεν θα μπορούσα τώρα να λιποτακτήσω από το ιερό προσκλητήριο της ιστορίας και της μνήμης, που με κάλεσε να συμμετάσχω ο εμπνευστής του, Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας, με αφορμή τα 110 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου της Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης στις 30 Ιουλίου 1906».

Η πολυτελής έκδοση συνοδεύεται από πολύτιμο αρχειακό υλικό το οποίο σχετίζεται με την ιστορική διαδρομή της Αγχιάλου, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου