ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρατούν ζωντανή την παράδοση

κρατούν-ζωντανή-την-παράδοση-495475

Πολυπληθής αντιπροσωπεία του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου από μέλη του διοικητικού του συμβουλίου (νυν και πρώην) και της χορευτικής ομάδας παρέστησαν την Τρίτη 4 Απριλίου, στην εκδήλωση, που οργάνωσε προς τιμή του το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών στις κατάμεστες αίθουσές του. Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση των Παραρτημάτων που πραγματοποιείται στο Κεντρικό Λύκειο, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στον Μεσοπόλεμο και στα λύκεια που ιδρύθηκαν στο διάστημα αυτό, με πρώτο το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, που ιδρύθηκε το 1920.

Στην εκδήλωση, εκτός από τους χαιρετισμούς της αντιπροέδρου του Κεντρικού και εφόρου Παραρτημάτων, Μαρίας Παπαμάρκου και των προέδρων των τριών τιμώμενων Λυκείων (Βόλου, Ιωαννίνων και Πύργου), έγινε παρουσίαση για το έργο και την προσφορά των προαναφερομένων μεσοπολεμικών λυκείων, ενώ ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, που παρουσίασαν ολιγάριθμες ομάδες χορευτών με αντιπροσωπευτικά τραγούδια και χορούς της κάθε περιοχής.

Παρουσιάζοντας την πολυσήμαντη δράση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου η δρ. Νάγια Πασχάλη, συνέφορος του Τμήματος Παραρτημάτων, χαρακτήρισε την προσφορά του «δώρο» και «θαύμα» για την τοπική κοινωνία στην περίοδο του Μεσοπολέμου, στην πιο δυναμική εποχή για το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα. Στην περίοδο αυτή, ο Βόλος διέθετε όλα τα στοιχεία ενός σύγχρονου ελληνικού αστικού κέντρου με ευρωπαϊκά γνωρίσματα. Η πόλη ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα βρισκόταν σε μια μεγάλη κινητικότητα, με μια πλειάδα επαγγελματικών, επιστημονικών και καλλιτεχνικών συλλόγων, ανάμεσα στους οποίους και αρκετές γυναικείες συσπειρώσεις, που με πρόταγμα την αγαθοεργία, προσέφεραν πεδίο κοινωνικοποίησης των γυναικών, με πρώτη επίσημη συσπείρωση την «Ένωσι των εν Βόλω Ελληνίδων», το 1897.

Λίγα χρόνια μετά, σ’ αυτή την ακμάζουσα πόλη, προστέθηκε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το οποίο από την αρχή κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του ό, τι ωραιότερο και πνευματικότερο διέθετε τότε ο Βόλος, έναν ευρύ κύκλο από γυναίκες του ευρύτερου αστικού, τουλάχιστον στις πρώτες δεκαετίες, πυρήνα του Βόλου. Πρόκειται για τον ίδιο φιλοπρόοδο κύκλο, που τροφοδότησε τις πρωτοβουλίες για κοινωνική και πνευματική προκοπή, παράλληλα με την οικονομική άνθηση και τον κοσμοπολίτικο αέρα που έπνεε στην πόλη. Έκτοτε το ΛΕΒ, διευρυμένο, ανοικτό και εξωστρεφές, παρουσιάζει μια πορεία αδιάλειπτης προσφοράς και έργου με σεβασμό στις αρχές και την ιστορία του, που μάλιστα τα τελευταία χρόνια, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, «έχει εκτιναχθεί σε μια σημαντική εστία πολιτισμού και ένα θερμοκήπιο εξαιρετικών προσπαθειών».

Στη συνέχεια, εμφανίστηκε η οκταμελής χορευτική ομάδα του Βόλου, η οποία παρουσίασε ένα περιεκτικό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς του Πηλίου, που επιμελήθηκαν ο Γιάννης Πραντσίδης και ο Θανάσης Μπέας. Εκτός του επικεφαλής των χορευτικών ομάδων Γ. Πραντσίδη που συνόδεψε την ομάδα, στην εκδήλωση συμμετείχαν οι χορευτές: Απόστολος Γιαννιός, Περικλής Μάρας, Φώτης Σκαμαγκούλης, Γιώργος Χρήστου, Αντιγόνη Ιωάννου, Μαρία Κατσίμπα, Φιλίτσα Μπλέτσα και Βιργινία Χρήστου με φορεσιές Πηλίου και Τρίκερι.

Οι χορευτές του ΛΕΒ κατασυγκίνησαν και ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες και τους παραβρισκόμενους (ηγεσία του κεντρικού, προσωπικότητες, μέλη και φίλους της λυκειακής οικογένειας), χάρη στην δεξιοτεχνία τους, τον απόλυτο συντονισμό τους, και την άψογη ενδυματολογική εμφάνισή τους, με φορεσιές Τρίκερι οι γυναίκες και Πηλίου οι άνδρες). Οι μουσικοί που συνόδεψαν το χορευτικό πρόγραμμα των συμμετεχόντων λυκείων ήταν: Γιάννης Παυλόπουλος, βιολί και τραγούδι, Θοδωρής Τασούλας, κλαρίνο, Κώστας Παπαπροκοπίου, λαούτο – κιθάρα και Γιάννης Γεύγελης, κρουστά. Ήταν μια ωραία, κατά γενική ομολογία, εκδήλωση, που αναπτέρωσε το ηθικό του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, ενισχυτική προς το εθελοντικό πνεύμα και την ομαδικότητα του ιστορικού σωματείου και απέσπασε τα συγχαρητήρια όλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου