ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης

αγιορειτική-εστία-θεσσαλονίκης-518009

Του ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΠΑΤΡΙΚΟΥ

Ομαδική καλλιτεχνική έκθεση: Σπουδή στον Άθω.

Η Αγιορειτική Εστία (Α.Ε.) Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό Επιμελητήριο Μόσχας διοργάνωσε και παρουσιάζει στους Εκθεσιακούς της χώρους του Μεγάρου Νεδέλκου (Εγνατία 109) πλησίον της Πύλης του Γαλερίου «Καμάρας» την ομαδική καλλιτεχνική Έκθεση έργων αγιορειτών μοναχών και Ρώσων καλλιτεχνών με τίτλο «Σπουδή στον Άθω». Τα εγκαίνια αυτής τελέσθηκαν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 στις 7:00μ.μ. με την παρουσία του κ. Γιάννη Μπουτάρη, δημάρχου Θεσσαλονίκης και προέδρου της Α.Ε.

Η έκθεση αυτή το προηγούμενο έτος παρουσιάσθηκε στη Μόσχα στο Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο και στη συνέχεια περιόδευσε σε πόλεις της Ρωσίας. Την επιμέλεια της εκθέσεως έχουν οι Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Α.Ε. και ο Γιάννης Μαστερόπουλος, καλλιτέχνης. Σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα έκθεση εκτίθενται εξήντα έργα των καλλιτεχνών: ιερομονάχου Αναστασίου, Γέροντος του Ι. Κουτλουμουσιανού Κελίου του Τιμίου Προδρόμου «Διονυσίου του εκ Φουρνά» Καρνών, του Ιερομονάχου Ιωσήφ της Ι. Σκήτης Τιμίου Προδρόμου, πλησίον της Ι. Μονής Μεγίστης Λαύρας, του μοναχού Μεθοδίου της Ι. Μονής Ζωγράφου Αγίου Όρους Άθω και των λαϊκών: Ιωάννου και Νικολάου Μαστερόπουλων, αδελφών, Συμεών Θεοδοσοπούλου, Yury Meleksetyan, Anton Strizhenko, Maxim Lyton, Igor Rodin, Andrey Dimitriev, Robert Nizamov, Andrey Sarabyanov, Yarishev Maxim, Nikita Medvedev, Vasili Bubnov, Alexey Zhuchkov και Valery Bliznyuk.

Η ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες, η διαφορετική τεχνοτροπία που ακολουθούν καθώς και η προσωπική προσέγγιση που πηγάζει από την πνευματική και βιωματική εμπειρία που είχε καθένας τους είτε ως εγκαταβιών μονίμως είτε ως επισκέπτης- προσκυνητής στην αγιώνυμο μοναστική Αθωνική Πολιτεία συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της Εκθέσεως. Κατόπιν αυτού ο επισκέπτης αυτής θα ατενίσει έργα μεγάλης ποικιλίας στο ύφος, στη θεματολογία και στην έκφραση του μηνύματος που εκπέμπουν. Λάδια, παστέλ, υδατοχρώματα, σκόνες αγιογραφίας, πλαστικά κ.ά. υλικά είναι οι πρώτες ύλες των προειρημένων καλλιτεχνών.

Στην έκθεση προβάλλεται εντυπωσιακό βίντεο, εικαστική σύνθεση του καλλιτέχνη Valery Bliznyuk, ο οποίος με εξαιρετικό τρόπο έχει κινηματογραφήσει σκηνές του καθημερινού βίου των μοναχών, την ομορφιά του αγιορειτικού τοπίου και την ανάβαση στην κορυφή του Άθω (2033μ.). Η Έκθεση αυτή αποτελεί το Α’ μέρος του προγράμματος «Άθως» και το επόμενο έτος 2018 θα παρουσιασθεί το Β’ μέρος με έργα Μοσχοβιτών Ακαδημαϊκών ζωγράφων. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί έμπνευση των αδελφών καλλιτεχνών Γιάννη και Μιχαήλ Μαστερόπουλων με την ευλογία της Ι. Κοινότητος του Αγίου Όρους (Α.Ο.). Το μεγαλύτερο μέρος αυτού υλοποιήθηκε διαρκούντος του 2015, όταν οι Ρώσοι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν πολλά προσκυνηματικά ταξίδια στο Α.Ο. κι έτσι μπόρεσαν να επισκεφθούν και να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς τις πτυχές του μοναχικού βίου από τον οποίο εμπνευσθέντες πλήθος θεμάτων τα αποτύπωσαν με το εικαστικό τάλαντό τους σε πίνακες ζωγραφικής, σμάλτα, ψηφιδωτά, σε ασπρόμαυρα σχέδια, μεταξοτυπίες σε βίντεο και φωτογραφίες. Η έκθεση λειτουργεί: Δευτέρα και Τετάρτη: 9:00- 16:00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9:00 – 20:00και Σάββατο: 9:00 – 14:00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310/263308. Θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 22 Απριλίου 2017.Οπότε οι φιλαθωνίτες συμπολίτες μας που θ’ ανέλθουν κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα στη συμπρωτεύουσα μπορούν, να επισκεφθούν αυτήν την ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική Έκθεση και θ’ αρυσθούν, οπωσδήποτε, πολλές πνευματικές και αισθητικές ωφέλειες. Συγχαίρομε εκθύμως τον Διευθυντή της αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης Αναστάσιο Ντούρο και τους «μια ψυχή συναθλούντες» συναδέλφους του που με ανύστακτο ενδιαφέρον και εράσμια διάθεση πραγματοποιούν πολύπλευρο αξιομίμητο πνευματικό και πολιτιστικό έργο προβάλλοντας συχνά πολυμερώς και πολυτρόπως πτυχές της ζωής και των πολυειδών θησαυρών της Αγιωνύμου Αθωνικής Πολιτείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου