ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τίμησαν την πολυετή προσφορά της Καίτης Καμηλάκη

τίμησαν-την-πολυετή-προσφορά-της-καίτ-594124

Απόδοση τιμής στο πολύπλευρο έργο της Καίτης Πολυμέρου – Καμηλάκη αποτέλεσε η χθεσινή εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη, από κόσμο, αίθουσα του ξενοδοχείου Παρκ. Η διδάκτορας Φιλολογίας (ειδ. Λαογραφίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Τσαγκαράδα, δέχτηκε εμφανώς συγκινημένη την έκφραση τιμής στο πρόσωπό της, και εξέφρασε τις σκέψεις και τα συναισθήματά της μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Όπως υπογράμμισε η κ. Καμηλάκη «Είναι μεγάλη χαρά για μένα η συγκεκριμένη τιμή, γιατί προέρχεται από την πατρίδα μου. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Λύκειο τιμά μια γυναίκα που κατάφερε, ξεκινώντας από μια πολύ φτωχική αγροτική οικογένεια, να κάνει αυτό που ήταν η ανατροπή, πραγματικά. Προτίμησα να σπουδάσω τη λαογραφία μετά τη φιλολογία, επειδή πιστεύω ότι ο λαϊκός πολιτισμός είναι μια δύναμη για τη νεότερη Ελλάδα, κάτι που δεν το έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει».

Επί σαράντα χρόνια, η τιμηθείσα από το Λύκειο των Ελληνίδων, προσέφερε τα μέγιστα στην παράδοση και τον πολιτισμό, δηλώνοντας με περισσή σεμνότητα ότι «Προσπάθησα, όσο μπορούσα, να κάνω αυτό που θεωρούσα ότι είναι σημαντικό. Το σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να πάει λίγο παρακάτω τη γνώση, όχι μόνο την επιστημονική, αλλά και αυτό που έχει αντίκρισα στην κοινωνία, προάγοντας τη γνώση για το καλό της κοινωνίας».

Πάγια θέση και μότο ζωής για την ίδια, αποτελεί η φράση «Η παράδοση είναι δύναμη» αλλά και η διαπίστωση, ταυτόχρονα, ότι «αυτό θα το δούμε σιγά-σιγά αν την αποκρυπτογραφήσουμε, γιατί δεν είναι εύκολο να ξέρεις τι είναι το σωστό και τι δεν είναι».

Η αποκάλυψη των πολύτιμων στοιχείων που συνθέτουν το διαχρονικό παραδοσιακό προφίλ της Ελλάδας γίνεται με αργά βήματα, ενώ όπως επεσήμανε η κ. Καμηλάκη, η παραδοσιακή χειροτεχνία, η παραδοσιακή διατροφή, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που άνοιξε, όπως επίσης η άυλη κληρονομιά μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης.

Κλείνοντας, η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μόνο αν μελετήσει κανείς την ψυχή του λαού πραγματικά, μπορεί και να καταλάβει τι είναι αυτό που του χρειάζεται σήμερα και ειδικά οι γυναίκες που έχουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο από την προστασία της λαϊκής μας κληρονομιάς».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου