ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλούτος λαϊκής παράδοσης

πλούτος-λαϊκής-παράδοσης-596944

Ο πλούτος της λαϊκής παράδοσης αποτυπώνεται στο φετινό ημερολόγιο του Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας που παρουσιάστηκε χθες στο «Αχίλλειο».

Το ημερολόγιο του Συλλόγου Σοφαδιτών για το 2017 με τίτλο «Τα Παραμύθια μας», σε κείμενο και εικονογράφηση της Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα και επιμέλεια της ίδιας και της Έυης Γκιζάνη-Σταφυλά, στηρίχθηκε σε παραμύθια του Διαγωνισμού Καταγραφής Λαϊκών Παραμυθιών, που είχε προκηρύξει ο σύλλογος το 2009 και απέσπασε έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών, αφηγήσεις παραμυθιών από κυρίες- μέλη και φίλες του συλλόγου, και παραμύθια από την προσωπική συλλογή της Ελένης Παπαλοπούλου-Τσέργα. Έτσι το ημερολόγιο, εκτός από μια σύντομη αλλά κατατοπιστική εισαγωγή, περιλαμβάνει εικοσιένα λαϊκά παραμύθια, ιδιαίτερα αγαπητά στην περιοχή των Σοφάδων.

Την εκδήλωση προλόγισαν η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Καρδίτσας, Νίκη Αγγελίνα-Φιλίππου, και ο ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Το ημερολόγιο παρουσίασαν η πρόεδρος του συλλόγου, Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, και η Έυη Σταφυλά. Την εκδήλωση πλαισίωσαν η Μάρω Αισώπου, με αφήγηση παραμυθιού σε μικρά παιδιά του παιδικού χορευτικού τμήματος του συλλόγου, και η Σοφία Καγιά με μουσική και τραγούδι. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ρωσσάνα Πώποτα.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, η νέα εκδοτική προσπάθεια του σςυλλόγου «έχει ως στόχο να περισώσει ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει ακόμη από τον πλούτο της παράδοσης του τόπου μας, επέλεξε το θέμα αυτό με την πεποίθηση ότι έτσι, αφενός, θα προσφέρει ένα ευχάριστο ανάγνωσμα σ’ όλους όσοι παρακολουθούν την έκδοσή του, αφετέρου, θα φωτίσει όχι μόνο τη δομή της κοινωνίας που γέννησε αυτά τα παραμύθια, τους φόβους των απλών ανθρώπων, τις συνήθειες , τα προβλήματά τους, αλλά κυρίως τις αξίες που καθόριζαν τη ζωή τους κι έπλαθαν ανθρώπους με ήθος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου