ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεφυλλίζουν το ημερολόγιο τους «Τα Παραμύθια μας»

ξεφυλλίζουν-το-ημερολόγιο-τους-τα-πα-598338

Ο μεγαλύτερος φυσικός του 20ού αιώνα Άλμπερτ Αϊνστάιν, όταν μια νεαρή μητέρα τον ρώτησε τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το πεντάχρονο παιδί της για το σχολείο και τη ζωή, της απάντησε: «Να του λέτε παραμύθια». «Καλά τα παραμύθια, αλλά τι άλλο;» απόρησε η νέα μητέρα. «Πολλά παραμύθια», επέμεινε ο άνθρωπος που σφράγισε τη σύγχρονη επιστήμη. Και όταν η μητέρα ρώτησε τρίτη φορά, κάπως δύσπιστα: «Καλά, εντάξει, αλλά και τι άλλο;», ο Αϊνστάιν είπε πως «δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Μονάχα κι άλλα παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια», θέλοντας να τονίσει τη μεγάλη σημασία που έχουν αυτά για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, που μπορεί να κάνει θαύματα σ’ όλα τα επίπεδα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία τους κι έχοντας, ήδη, καλύψει ένα μεγάλο κύκλο θεμάτων σχετικά με τον λαϊκό πολιτισμό του σοφαδίτικου κάμπου, προχωράει φέτος στην παρουσίαση των τοπικών λαϊκών παραμυθιών, θέμα αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους. Έχοντας ως στόχο να περισώσει ό τι πολυτιμότερο υπάρχει ακόμη από τον πλούτο της παράδοσης του τόπου μας, επέλεξε το θέμα αυτό με την πεποίθηση ότι έτσι αφενός θα προσφέρει ένα ευχάριστο ανάγνωσμα σ’ όλους όσοι παρακολουθούν την έκδοσή του, αφετέρου θα φωτίσει όχι μόνο τη δομή της κοινωνίας που γέννησε αυτά τα παραμύθια, τους φόβους των απλών ανθρώπων, τις συνήθειες, τα προβλήματά τους αλλά, κυρίως, τις αξίες που καθόριζαν τη ζωή τους κι έπλαθαν ανθρώπους με ήθος.

Το ημερολόγιο του Συλλόγου Σοφαδιτών για το 2017 με τίτλο «Τα Παραμύθια μας», σε κείμενο και εικονογράφηση της Ελένης Παπαλοπούλου -Τσέργα και επιμέλεια της ίδιας και της Έβης Γκιζάνη – Σταφυλά, στηρίχθηκε:

– σε παραμύθια του Διαγωνισμού Καταγραφής Λαϊκών Παραμυθιών, που είχε προκηρύξει ο Σύλλογος το 2009 και απέσπασε Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών,

– αφηγήσεις παραμυθιών από κυρίες- μέλη και φίλες του συλλόγου και

– παραμύθια από την προσωπική συλλογή της Ελένης Παπαλοπούλου -Τσέργα. Έτσι το ημερολόγιο, εκτός από μια σύντομη αλλά κατατοπιστική εισαγωγή, περιλαμβάνει 21 λαϊκά παραμύθια, ιδιαίτερα αγαπητά στην περιοχή των Σοφάδων.

Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στο Κιν/θέατρο «Αχίλλειο». Θα προλογίσει η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Καρδίτσας, Νίκη Αγγελίνα – Φιλίππου, και ο ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος. Το ημερολόγιο θα παρουσιάσουν η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Παπαλοπούλου – Τσέργα, και η Έβη Σταφυλά. Την εκδήλωση πλαισιώνουν η Μάρω Αισώπου, με αφήγηση παραμυθιού σε μικρά παιδιά του παιδικού χορευτικού τμήματος του συλλόγου, και η Σοφία Καγιά με μουσική και τραγούδι. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ρωσσάνα Πώποτα.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το ημερολόγιο θα διατίθεται την ημέρα της εκδήλωσης, αλλά και στο βιβλιοπωλείο «Πένα» (Σπυρίδη με Δημητριάδος).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου