ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το παλιό σανατόριο κάνει το γύρο του κόσμου -ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

το-παλιό-σανατόριο-κάνει-το-γύρο-του-κό-649458

Διεθνή διάκριση απέσπασε πρόσφατα το ντοκιμαντέρ «Πνοή ζωής» με θέμα το Σανατόριο Καραμάνη, στο οποίο απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λος Αντζελες, εν μέσω πολλών συμμετοχών. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ κάνει κυριολεκτικά το γύρο του κόσμου, συμμετέχει σε δεκάδες διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια, ενώ στο μεταξύ, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών φίλων του πολιτισμού ανά την Ελλάδα, μέσω των προβολών που πραγματοποιούνται.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη λίστα των φεστιβάλ όπου έχει ήδη προβληθεί το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ, καταγράφονται επίσης το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ στη νότια Αφρική, όπου προκρίθηκε για την ημιτελική φάση, το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του Χογκ Κογκ, το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βαρκελώνης, το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, όπου επίσης προκρίθηκε για την ημιτελική φάση, ενώ έπονται πολλά ακόμη.

Η «Πνοή ζωής» και το παλιό, ερειπωμένο, σήμερα, σανατάριο, ζωντανεύουν με τη βοήθεια της αφηγηματικής διαδικασίας, που ξυπνάει μνήμες και σκιαγραφεί με αδρές πινελιές, εποχές του μακρινού παρελθόντος.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ Δημήτρης Βερνίκος και Πόλυ Βλάχου, υλοποίησαν την εμπνευσμένη ιδέα του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, με την υποστήριξη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ανέλαβε την παραγωγή.

Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί την προσωπικότητα του γιατρού Γεωργίου Καραμάνη, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής, μέσω της αφήγησης μιας γυναίκας, η οποία είχε «φιλοξενηθεί» στο σανατόριο.

Η Ντορέττα Μέντα φτάνει στα 24 της, στο Σανατόριο του Πηλίου και όπως η ίδια εμπιστεύεται πολύ αργότερα στην κόρη της, στο Σανατόριο πέρασε τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής της. Μάλλον ήταν η μαγική δύναμη του βουνού, ίσως και ο πόνος της ασθένειας που έχει ανάγκη τον έρωτα για να τον απαλύνει, αλλά το φαγητό και ο καθαρός αέρας δεν έμελλε να είναι η μοναδική της απόλαυση.

Στο Σανατόριο γνωρίζει τον Γκι. Τον έρωτα της ζωής της. Περνούν μαζί 6 μήνες γεμάτους όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Οι εποχές όμως είναι σκληρές και η μοίρα μάλλον σκληρότερη. Με το θάνατο του γιατρού η ζωή του Σανατορίου σβήνει.

Μέσω της παραπάνω αφήγησης, όπου ο λόγος συνυπάρχει με την εικόνα, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα και αποτυπώνουν με αριστουργηματικό τρόπο την πορεία που ξεκίνησε το 1908, στα Χάνια Πηλίου, από το γιατρό Καραμάνη, ο οποίος αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του, στη θεραπεία της φυματίωσης. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και στη συνέχεια ο πρώτος παγκόσμιος, μετατρέπουν το Σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης, καθιστώντας το γνωστό σε πανελλήνια κλίμακα.

Διεθνής διαδρομή

Οι προβολές του βραβευμένου, πλέον, ντοκιμαντέρ, διαδέχονται η μια την άλλη, με τους δημιουργούς του, να γίνονται αποδέκτες πολύ θετικών σχολίων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα, πρόσφερε τις επιστημονικές του γνώσεις προκειμένου να υλοποιηθεί το φιλόδοξο εγχείρημα, που όπως όλα δείχνουν, έτυχε θερμής αποδοχής από το κοινό. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Γουργουλιάνης, υπογραμμίζει ότι συνομιλώντας με την Ντορέττα Μέντα, η οποία στα χρόνια της νιότης είχε νοσηλευτεί στο σανατόριο, αναδεικνύεται ουσιαστικά μια ολόκληρη εποχή. Παράλληλα ο ίδιος υπενθυμίζει ότι το σανατόριο, που ο γιατρός Καραμάνης λειτούργησε για πάνω από μισό αιώνα στη γενέτειρά του το Πήλιο, εξελίχθηκε σε τόπο συνάντησης των πνευματικών ανθρώπων, όπως οι Σικελιανός, Παλαμάς, Τσάτσος, Σεφέρης, Τριανταφυλλίδης, Δελμούζος και πολλοί άλλοι, χάρη και στην σύζυγό του Αννα, μετέπειτα σύζυγο του Αγγελου Σικελιανού.

Σχολιάζοντας τη μεγάλη απήχηση του ντοκιμαντέρ σε διεθνές επίπεδο, Πόλυ Βλάχου αναφέρει ότι δεν αποτελεί έκπληξη για τους δημιουργούς η απήχηση του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ ή οι διακρίσεις που έχει αποσπάσει, διότι το κάθε φεστιβάλ λειτουργεί διαφορετικά και προγραμματίζει τι είδους ταινίες θα δεχθεί. «Εν μέρει, ωστόσο, είναι έκπληξη μια διεθνής διάκριση και ταυτόχρονα αποτελεί ηθική ικανοποίηση» όπως αναφέρει η συνδημιουργός του ντοκιμαντέρ, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βερνίκος, υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι «η ιστορία είναι μοναδική από μόνη της. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, προσθέτει ο ίδιος, δείχνει εκφάνσεις μιας προσωπικότητας και μιας εποχής. Από τη μια πλευρά είναι ο γιατρός Καραμάνης και από την άλλη η ιστορία της Ντορέττας, που δείχνει μια άλλη πλευρά εκείνης της εποχής, αλλά και εποχών, γενικότερα, που συντάραξαν τον κόσμο». Οπως αποκαλύπτει ο ίδιος σκηνοθέτης, η ιστορία παραμένει ανοιχτή και εάν βρεθεί τρόπος, θα δοθεί συνέχεια με δεύτερο ντοκιμαντέρ για το ίδιο θέμα.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Εκδήλωση για το σανατόριο

Τους «Ερωτες στα χρόνια της φυματίωσης, στη σκιά του Σανατορίου Καραμάνη» παρουσιάζουν ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πορταριάς «Το Ορμίνιο» και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κατηχωρίου «Χείρων Κένταυρος» στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 18:00 στο Xenia Palace Πορταριάς.

Στις 18:00 προγραμματίζεται η προσέλευση και οι χαιρετισμοί. Στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Δρ Αννίτας Πρασσά, Προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Μαγνησίας με θέμα: «Ο έρωτας στα χρόνια της Φυματίωσης. Το σανατόριο του Γ. Καραμάνη». Στις 19:00 ακολουθεί παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ «Πνοή Ζωής» και στις 20:00 συζήτηση με τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ Δημήτρη Βερνίκο και Πόλυ Βλάχου. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα συντονίσουν οι πρόεδροι των εκπολιτιστικών συλλόγων. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μαγνησίας.

To 1908 ο Πηλιορείτης γιατρός Γεώργιος Καραμάνης υποψιάζεται ότι πάσχει από φυματίωση. Ιδρύει το πρώτο ορεινό Σανατόριο στην Ελλάδα στα Χάνια Πηλίου και αφιερώνει το υπόλοιπο της ζωής του, στη θεραπεία της φυματίωσης. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και στη συνέχεια ο πρώτος παγκόσμιος, μετατρέπουν το Σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης.

Το 1919 φτάνει στο Σανατόριο η Αννα Καμπανάρη και αναστατώνει τη ζωή του γιατρού Καραμάνη αλλά και ολόκληρου του Σανατορίου. Ο γιατρός Καραμάνης την παντρεύεται παρά τα 30 χρόνια που τους χωρίζουν. Το Σανατόριο λόγω των επαφών της Αννας με την αθηναϊκή διανόηση, μετατρέπεται σε πόλο έλξης για τον Παλαμά, το Σεφέρη, τον Τσάτσο, τον Σικελιανό. Ο γοητευτικός Αγγελος Σικελιανός θα σαγηνεύσει την Αννα και το Σανατόριο θα γεννήσει έναν μοιραίο έρωτα. Επειδή όμως η φυματίωση… ήταν μια αρρώστια με ρομαντική θεραπεία, το Σανατόριο έμελλε να γεννήσει κι άλλους έρωτες…

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ Δημήτρης Βερνίκος, Πόλυ Βλάχου και καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης

Η Ντορέττα Μέντα αφηγείται στιγμές που βίωσε στο σανατόριο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου