ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διχασμένοι οι συγγραφείς για το Νόμπελ στο Μπομπ Ντίλαν. Σιωπηλός παραμένει ο ίδιος

διχασμένοι-οι-συγγραφείς-για-το-νόμπε-687899

Την πικρόχολη αντίδραση πολλών συγγραφέων προκάλεσε η επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας να απονείμει το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας σε έναν μουσικό, ακόμη κι αν αυτός λέγεται Μπομπ Ντίλαν.

Κι ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μήνυμά του στο Twitter, «συγχαίρει έναν από τους αγαπημένους του ποιητές», έξαλλος με την επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας εμφανίστηκε ο συγγραφέας Πιέρ Ασουλίν.

«Το όνομα του Ντίλαν αναφερόταν συχνά τα τελευταία χρόνια, όμως πάντα θεωρούσαμε ότι επρόκειτο για φάρσα. Το γεγονός ότι του απονέμουν το Νόμπελ είναι θλιβερό. Αγαπώ τον Ντίλαν, αλλά δεν έχει έργο. Νομίζω ότι η Σουηδική Ακαδημία γελοιοποιείται. Είναι ένα δείγμα περιφρόνησης προς τους συγγραφείς», υποστήριξε ο Ασουλίν, ο οποίος είναι επίσης μέλος της ακαδημίας Γκονκούρ.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Σκοτσέζος συγγραφέας του «Trainspotting» Ιρβάιν Γουέλς. Στον λογαριασμό του στο Twitter έγραψε ότι το βραβείο που δόθηκε στον 75χρονο Ντίλαν ήταν η επιλογή «των γερασμένων χίπηδων με δύσοσμο προστάτη που μιλούν αλαμπουρνέζικα». Και συνέχισε: «Αν είστε φίλος της “μουσικής” ψάξτε τον όρο στο λεξικό. Κατόπιν την “λογοτεχνία”. Στη συνέχεια συγκρίνετε και αντιπαραθέστε».

Επίθεση προς την επιτροπή εξαπέλυσε και ο συγγραφέας Gary Shteyngart, γράφοντας: «Την συμμερίζομαι πλήρως την επιτροπή. Είναι δύσκολο να διαβάζει κανείς βιβλία».

Ο συνάδελφός του, πάντως, Σάλμαν Ρούσντι, που διεκδικεί και αυτός το Νόμπελ εδώ και πολλά χρόνια, προτίμησε να είναι πιο δίκαιος:

«Πρόκειται για μια εξαίρετη επιλογή», έγραεψε στο Twitter, υπενθυμίζοντας ότι «από τον Ορφέα μέχρι τον Φαΐζ, το τραγούδι και η ποίηση συνδέονταν ανέκαθεν. Ο Ντίλαν είναι ο λαμπρός κληρονόμος της παράδοσης των βάρδων».

Και η αμερικανίδα συγγραφέας Τζόις Κάρολ Οουτς χαιρέτισε τη βράβευση του Μπομπ Ντίλαν, ενώ βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται πως ο Μπομπ Ντίλαν είναι ο πρώτος αμερικανός που βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας από το 1993, όταν το βραβείο είχε λάβει η συγγραφέας Τόνι Μόρισον.

Καμία αντίδραση από τον Ντίλαν
Κι ενώ όλα αυτά γίνονται στον απόηχο της βράβευσής του, ο ίδιος ο 75χρονος καλλιτέχνης προτιμά να εκφραστεί με τη σιωπή του.

Μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Αθήνας), ούτε ο ίδιος ούτε το επιτελείο του είχαν προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση σχολιάζοντας την τιμητική διάκριση. Κι αυτό παρότι το βράδυ της Πέμπτης εμφανίστηκε κανονικά σε προγραμματισμένη συναυλία στο Λας Βέγκας.

Κανονικά σήμαινε ότι εμφανίστηκε στην σκηνή χωρίς να πει κουβέντα, τραγούδησε χωρίς να απευθυνθεί στο κοινό, για ανκόρ τραγούδησε το Blowin In The Wind και αποχώρησε, όπως άλλωστε το συνηθίζει στις συναυλίες του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου