ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τεχνοκρατική σκέψη και συγγραφική ευαισθησία

τεχνοκρατική-σκέψη-και-συγγραφική-ευ-689123

Μηνύματα ελπίδας εμπεριέχει «Η ζωή απέναντι», το νέο μυθιστόρημα που υπογράφεται από την Πολιτικό μηχανικό Σοφία Δημοπούλου και παρουσιάστηκε προχθές στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας. Η συγγραφέας αποδεικνύει στην πράξη ότι η θετική σκέψη και η τεχνοκρατική άποψη συνδέονται αρμονικά με τις δημιουργικές ευαισθησίες, οι οποίες έχουν ως κοινή βάση και αφετηρία την έκφραση.

Η Σοφία Δημοπούλου σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Εργάστηκε ως μηχανικός στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά είχε πάντα έφεση στο γραπτό λόγο.

«Η ευαισθησία ενός συγγραφέα συμπληρώνει την τεχνοκρατική σκέψη και σε ορισμένα σημεία ταυτίζονται. Σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται τελείως αντίθετες ως έννοιες αλλά με τον ίδιο τρόπο που δομώ ένα σπίτι, δομώ μια ιστορία», όπως τόνισε η ίδια, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οι σκόρπιες σκέψεις που έγραφε στα περιθώρια των τετραδίων, αποτέλεσαν τον καμβά της συγγραφικής της δράσης, η οποία εντάθηκε τα τελευταία χρόνια. Η συγγραφική δραστηριότητα της κ. Δημοπούλου, υπογραμμίζει επί της ουσίας ότι η περίοδος της κρίσης που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανένα επιστημονικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για άλλους δημιουργικούς δρόμους.

Οπως αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά, «η κρίση μου έδωσε το χρόνο να δουλέψω πιο συστηματικά τα γραπτά μου, να οργανώσω καλύτερα το χρόνο μου και να κάνω αυτό που πάντα ήθελα».

Το βιβλίο που παρουσιάστηκε χθες, ακουμπάει πάνω στη νεότερη ιστορία και το μήνυμα που στέλνει προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι «τη ζωή μας τη ζούμε, τη βιώνουμε και τη περπατάμε με τα δικά μας υποδήματα. Δεν τη βλέπουμε να περνάει απ’ το απέναντι πεζοδρόμιο, αντιδρούμε και βουτάμε μέσα στο ποτάμι της ζωής για να τη βιώσουμε».

Για το βιβλίο μίλησε η Νάνσυ Καπούλα, πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας, η οποία τόνισε ότι «πάντα ήταν στο πρόγραμμα του ΤΕΕ συνάδελφοι οι οποίοι ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες και τις τέχνες, ιδίως, να βρίσκουν ένα θερμό και φιλόξενο χώρο στο Τεχνικό Επιμελητήριο για να προβάλουν το έργο τους». Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, η οποία συνομίλησε με τη συγγραφέα, υπογραμμίζοντας τη δομή του λόγου, τις ζωντανές εικόνες και την ευαισθησία, που είναι ευδιάκριτη ανάμεσα στις γραμμές του βιβλίου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου