ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι μαθητές του «Προμηθέα» παρουσίασαν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή

οι-μαθητές-του-προμηθέα-παρουσίασα-438104

Παράσταση στο αρχαίο θέατρο

Με την ευκαιρία λήξης του σχολικού έτους 2014-2015, τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας ανέβασαν τη θεατρική παράσταση αρχαίου ελληνικού δράματος «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος. Η θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα των μαθητών του σχολείου την Κυριακή 28 Ιουνίου.

Ο υποβλητικός χώρος του αρχαίου θεάτρου, κατάλληλα φωτισμένος υποδέχτηκε πλήθος γονέων, φίλων, συμμαθητών, εκπαιδευτικών και συμπολιτών, οι οποίοι καταχειροκρότησαν τη θεατρική ομάδα των μαθητών του «Προμηθέα». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων του «Προμηθέα» παρουσίασαν παράσταση αρχαίου ελληνικού δράματος, επιχειρώντας να προσεγγίσουν με έναν σύγχρονο τρόπο την παγκόσμια κληρονομιά του αρχαίου δράματος. Συγκεκριμένα, κατά το σχολικό έτος 2013-2014, οι μαθητές του «Προμηθέα» ανέβασαν δυο φορές με μεγάλη επιτυχία την παράσταση αρχαίου δράματος «Ιφιγένεια η εν Ταύροις», του τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Ευτυχώς, οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν στους συντελεστές της θεατρικής παράστασης να παρουσιάσουν την αναβίωση του αρχαίου δράματος του Σοφοκλή. Οι μαθητές υποδύθηκαν τα πρόσωπα του αρχαίου δράματος με φόντο το αρχαιολογικό μνημείο για ακόμη μια φορά, κάτω από το υποβλητικό φως του φεγγαριού που ξεπρόβαλε μετά την απογευματινή καταιγίδα.

Στην παράσταση, το ρόλο της κεντρικής ηρωίδας, της Αντιγόνης ερμήνευσε η μαθήτρια του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων, Κουγκούνη Αντωνία. Στο ρόλο του Κρέοντα, ο μαθητής της Γ’ λυκείου, Μαραγιάννης Δημήτριος. Το ρόλο της Ισμήνης υποδύθηκε η μαθήτρια της Α’ Λυκείου, Κυρίτση Μαρία ενώ του Τειρεσία, ο Σαραντωνίδης Σταύρος, μαθητής της Β’ Γυμνασίου. Τον Αίμονα ενσάρκωσε ο Κραβαρίτης Βασίλειος, μαθητής της Α’ Γυμνασίου, την Ευρυδίκη, η Παγωνίδου Ιωάννα, μαθήτρια της Β’ λυκείου, ενώ του Φύλακα, ο Κυρίτσης Δημήτριος, μαθητής της Α’ Γυμνασίου. Τον Αγγελιοφόρο υποδύθηκε ο Μουστρούφης Δημήτριος, μαθητής της Β’ Γυμνασίου και τον Θεό Απόλλωνα, ο Πάρις Μορφωνιός που τον Σεπτέμβριο θα φοιτήσει στην Α’ Γυμνασίου.

Το Χορό – Πολίτες της Θήβας υποδύθηκαν οι Αναστασοπούλου Κάλλη, η Ζημέρη Πελίνα, η Ζμπούγκιν Αλεξάνδρα, ο Ηλίας Απόστολος, ο Σοφοκλής Καραμπόσικος μαθητές του Γυμνασίου, η Μαντζιάρη Αμαλία και η Παγωνίδου Ιωάννα, μαθήτριες του Λυκείου, ο Μορφωνιός Πάρις και ο Μανιάρας Δημήτριος που θα φοιτήσουν στην Α’ Γυμνασίου, το Σεπτέμβρη. Το ρόλο της κορυφαίας του Χορού υποδύθηκε η μαθήτρια της Α’ Λυκείου, Κραβαρίτη Φένια.

Τη διδασκαλία των κειμένων επιμελήθηκαν η κ. Μορφωνιού Χριστίνα, ο κ. Ζολώτας Χριστόφορος και η κ. Σαμαρτζή Μαριάννα που επιμελήθηκε και τη διδασκαλία των χορικών. Την κίνηση του χορού και των υποκριτών φρόντισαν η κυρία Βαλατσού Κατερίνα. Στο ούτι, τον αυλό, την κιθάρα και τα κρουστά, ο Δραγάνης Αθανάσιος. Στο κανονάκι, τα κρουστά και το τρίγωνο, ο Γεωργαλιός Ζήσης ενώ το φωτισμό και τον ήχο επιμελήθηκε ο Σαλάχας Ιωάννης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων όπως δίαυλος, λύρα κ.α. από την προσωπική συλλογή του μουσικού κ. Δραγάνη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η πρώην Εφορος Αρχαιοτήτων κ. Α. Δουλγέρη -Ιντζεσίλογλου, ο πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας κ. Π. Νικολουδάκης, ο κ. Κ. Κομνός γραμματέας της Μαθηματικής Εταιρείας, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και Α’ Αντιπρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας κ Θ. Καρανίκας, οι οποίοι επιβράβευσαν την προσπάθεια των μαθητών και χειροκρότησαν τους υποκριτές – πρωταγωνιστές του αρχαίου δράματος του Σοφοκλή.

Τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη συνδιοργάνωση, τους χορηγούς για την ευγενική τους συνεισφορά και προσφορά καθώς και όλους όσους συνετέλεσαν για την παρουσίαση αυτής της μαγευτικής βραδιάς αναβίωσης του αρχαίου ελληνικού δράματος.

Η θεατρική παράσταση θα προβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA.

Μετά την μεγάλη επιτυχία, η παράσταση θα επαναληφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου σε ανάλογο υποβλητικό χώρο. Χορηγός επικοινωνίας εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου