ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συμπόσιο για τα Μουσεία

συμπόσιο-για-τα-μουσεία-447383

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Μουσεία σε κίνηση» πραγματοποιείται την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και είναι αφιερωμένο στη διερεύνηση των σύγχρονων τάσεων που επανεξετάζουν τόσο το περιεχόμενο όσο και το ρόλο των μουσείων πόλεων. Στοχεύει στην ενθάρρυνση του διαλόγου και στην ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης μεταξύ ειδικών που προέρχονται τόσο από οργανισμούς μουσείων και την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και από το χώρο της έρευνας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του σχεδιασμού.

Το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο «Μουσεία σε κίνηση» εγγράφεται στις δραστηριότητες του ερευνητικού προγράμματος Θαλής – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: DeMuCiV, «Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου: ιστορική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης» που έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) – Ερευνητικό Χρηματοδοτούμενο Εργο: «ΘΑΛΗΣ. Επένδυση στην κοινωνία της γνώσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου» για την ανάπτυξη διαδραστικού περιεχομένου για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

Το Διεθνές Συμπόσιο «Μουσεία σε κίνηση» περιλαμβάνει δύο ημέρες παρουσιάσεων επιστημονικών εισηγήσεων, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης και περιφερειακών εκδηλώσεων. Οργανώνεται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας & Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύγχρονα επιστημονικά πεδία, εργαλεία και μέθοδοι ενεργοποιούνται για την προσέγγιση της συλλογικής μνήμης της πόλης, αλλά και για την εμπλοκή των κατοίκων της σε αυτή. Τα μουσεία πόλης ανοίγονται στην κοινωνία, δραστηριοποιούνται μέσα στην πόλη, εμπνέουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, γίνονται πεδίο ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας, ορίζονται ως συντελεστές κοινωνικής συνοχής, αλλά και ανάπτυξης.

Τρεις ερευνητικές ομάδες με έδρα τρία διαφορετικά ακαδημαϊκά τμήματα (Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας) και δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη) συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της εκπόνησης βασικής ιστορικής και ανθρωπολογικής έρευνας που αφορούσε στην πόλη του Βόλου, με τη συλλογή πρωτογενούς υλικού (αρχειακό υλικό, προφορικές μαρτυρίες, γραπτές πηγές και οπτικοακουστικό υλικό), την κατασκευή βάσεων δεδομένων και την παραγωγή τρισδιάστατων και πολυτροπικών διαδραστικών εκθεμάτων για τις συλλογές του MUCIV.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου