ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγραψε ιστορία

εγραψε-ιστορία-596526

Το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου παρουσιάζει το λεύκωμα «Εργα και ωραίες ημέρες του Φίλιππου Κουτσίνα»

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου παρουσιάζει το λεύκωμα με τίτλο «Εργα και ωραίες ημέρες του Φίλιππου Κουτσίνα» το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Το λεύκωμα είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Βολιώτη, τη ζωγραφική του συλλογή και το έργο του. Στην εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Φ. Κουτσίνα θα μιλήσουν οι: Ελισάβετ Πλέσσα, Ιστορικός Τέχνης, συγγραφέας και επιμελήτρια του λευκώματος, Μαίρη Μιχαηλίδου, Ιστορικός Τέχνης, επίτιμη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, Αρης Βολιώτης, φιλότεχνος και Κώστας Ακρίβος, φιλόλογος – συγγραφέας.

Το βιβλίο «Εργα και ωραίες ημέρες του Φίλιππου Κουτσίνα», είναι μια ασυνήθιστη έκδοση. Δεν είναι βιογραφία. Το λεύκωμα, διότι περί τούτου πρόκειται, εκδόθηκε με την επιμέλεια της Ε. Πλέσσα, ιστορικού τέχνης και είναι αφιερωμένο στην Τιτίνα, τη σύντροφό του. Ξεφυλλίζοντάς το από τις πρώτες κιόλας σελίδες του αποκαλύπτεται στον αναγνώστη η άγνωστη στο ευρύ κοινό συλλογή του Φίλιππου Κουτσίνα με έργα τέχνης και οι φιλίες του με κορυφαίους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης: Aνδρέας Εμπειρίκος, Παναγιώτης Τέτσης, Νίκος Εγγονόπουλος, Νέλλυ Ανδρικοπούλου, Γιάννης Γαΐτης, Θάνος Βελλούδιος, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Ναταλία Μελά, Νίκος Κούνδουρος, Μίνως Αργυράκης, Σπύρος Βασιλείου και βεβαίως ο Μάνος Χατζιδάκις. Στη θαυμαστή αυτή παρέα, αργότερα προστέθηκαν οι Αλέκος Φασιανός, Μιχάλης Μακρουλάκης, Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη, Δημήτρης Ρικάκης, Γιάννης Μιγάδης αλλά και ο Φιλόλαος και ο Τάκις και άλλοι πολλοί.

Το ευρύ κοινό της περιοχής μας γνώριζε τον Κουτσίνα, κυρίως, ως έμπορο, από τον πασίγνωστο υφασματεμπορικό οίκο Κουτσίνα, τον παλαιότερο του Βόλου. Πέραν αυτών, ο Κουτσίνας, αγαπούσε να μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας, Βόλου και Μακρινίτσας, την οποία λάτρεψε και έβρισκε πάντα χρόνο για να ασχοληθεί με το λαϊκό πολιτισμό. Αγάπησε με πάθος τα λαϊκά αντικείμενα και την ανεπιτήδευτη λαϊκή έκφραση.

Τον Ιούνιο του 2013 ο Φίλιππος Κουτσίνας μας αποχαιρέτησε. Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου οργανώνει αυτή την εκδήλωση τιμώντας τη μνήμη του και την προσφορά του για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας. Αλλωστε με την οικογένεια Κουτσίνα το Λύκειο έχει σχέση κομβική, αφού η μητέρα του Αφροδίτη Κουτσίνα, επιφανής προσωπικότητα του γυναικείου χώρου στον παλιό Βόλο, ήταν μέλος του διοικητικού του συμβουλίου στο διάστημα 1923-1927 και 1932-1937. Η εκδήλωση, η οποία υποστηρίζεται από οπτικό υλικό, επιφυλάσσει και μια μουσική έκπληξη και ένα λιτό παραδοσιακό κέρασμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου