ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το δηλητηριώδες “λεοντόψαρο” στα νερά της Κρήτης – Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει

το-δηλητηριώδες-λεοντόψαρο-στα-νε-360656

Μετά τις εμφανίσεις του σε θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Κρήτης, για πρώτη φορά, το επικίνδυνο «λεοντόψαρο» εμφανίστηκε και στην δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στα Σφακιά.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr, αλιέας, έπιασε το μικρό όμορφο, αλλά άκρως επικίνδυνο ψάρι και το έβγαλε στην Χώρα Σφακίων.

Το λεοντόψαρο ανήκει στις σκορπίνες και η επιστημονική του ονομασία είναι Pterois Miles. Έχει μήκος μέχρι 35 εκ. και προτιμά να τριγυρνά στις θάλασσες τη νύχτα.

Εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και πρόσφατα (το 2015) εμφανίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος

Είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους κόκκινους, κίτρινους, λευκούς και μαύρους χρωματισμούς. Είναι όμως και πολύ επικίνδυνο. Όλο του το σώμα καλύπτεται με μυτερά δηλητηριώδη αγκάθια, τα οποία το βοηθούν να αιχμαλωτίζει το θήραμά του.

Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος.

Ακόμα και αν δεν επιφέρει το θάνατο όμως το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Εάν κάποιος δεχτεί τσίμπημα από λεοντόψαρο πρέπει να βυθίσει άμεσα το τραύμα σε ζεστό νερό, μειώνοντας έτσι τον πόνο και την τοξική δράση του δηλητηρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφτεί το γρηγορότερο ένα ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου