ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγωμένες λίμνες της Ελλάδας

παγωμένες-λίμνες-της-ελλάδας-613521

Με θερμοκρασίες υπό του μηδενός και με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες ως σύμμαχο, παρατηρείται το φαινόμενο της ψύξης των λιμναίων υδάτων, με αποτέλεσμα οι λίμνες να παγώνουν και το τοπίο ολόκληρο να αλλάζει μορφή. Υδάτινα οικοσυστήματα που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, παγώνουν κατά την επέλαση του χιονιά, αποκρυσταλλώνοντας και διαφυλάσσοντας την ομορφιά και τη γοητεία του τόπου κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου.

Το φαινόμενο αυτό αν και είναι ιδιαίτερα σπάνιο στη χώρα μας -καθώς ο υδράργυρος κυμαίνεται ακόμη και κατά την χειμερινή περίοδο σε ήπιες σχετικά θερμοκρασίες, αποτρέποντας την πήξη του νερού-, έχει παρατηρηθεί ορισμένες φορές (κυρίως σε λίμνες της Βόρειας Ελλάδας), κεντρίζοντας τα βλέμματα και την προσοχή όλων.

Φωτογράφοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες από όλη την επικράτεια της πατρίδας, τρέχουν τότε για να απαθανατίσουν το ιδιαίτερο και σπάνιο αυτό για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο, εμπλουτίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το αρχειακό τους υλικό. Ποτέ άλλοτε ο ενθουσιασμός, η περιέργεια και η ανυπομονησία δεν συνυπήρξαν τόσο αρμονικά.

Εμείς σας παρουσιάζουμε εν συνεχεία μία λίστα αποτελούμενη από δώδεκα φωτογραφίες, που απεικονίζουν παγωμένες λίμνες της χώρας μας. Ποια είναι η αγαπημένη σας;

Δρακόλιμνη Τύμφης

Δρακόλιμνη Τύμφης

Λίμνη Δασείου Ζηρείας

Λίμνη Δόξας

Λίμνη Ιωαννίνων (Παμβώτιδα) 2002

Λίμνη Ιωαννίνων (Παμβώτιδα)

Λίμνη Ιωαννίνων (Παμβώτιδα)

Λίμνη Καστοριάς (Ορεστιάδα)

Λίμνη Καστοριάς (Ορεστιάδα)

Λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη Πλαστήρα

Παγωμένη Λίμνη Αώου (από Φλέγγα)

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου