ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε CSI με κτηνιατρο – δικαστές

σε-csi-με-κτηνιατρο-δικαστές-594943

Εχει εξελιχθεί Εργαστήριο της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που διαλευκάνει υποθέσεις κακοποίησης ζώων

Σε CSI (Crime Scene Investigation) για τα ζώα που κακοποιούνται και θανατώνονται στη χώρα μας έχει εξελιχθεί το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομίας του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού εκεί μεταφέρονται όλα τα περιστατικά.

«Εχουμε διαλευκάνει αρκετά περιστατικά, προσδιορίζοντας τον τρόπο θανάτου δεκάδων ζώων. Θυμάμαι, μάλιστα, μία κυρία, η οποία είχε ένα σκυλί που έπαιρνε μέρος και σε αγώνες επίδειξης και κατέθεσε αγωγή σε βάρος αεροπορικής εταιρείας, επειδή, κατά τη μεταφορά του ζώου, αυτό βρέθηκε νεκρό. Εγινε κτηνιατροδικαστική εξέταση και νεκροψία και με το πόρισμα που μιλούσε για θερμοπληξία, αποδόθηκαν ευθύνες στην αεροπορική εταιρεία και η κυρία αποζημιώθηκε», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου, αναπλ. Καθ. Παθολογικής Ανατομικής των Ζώων Δημήτρης Τόντης, με αφορμή τη συμμετοχή του σε ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων που διοργανώνεται αύριο Δευτέρα 30 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κτηνιατροδικαστική, μία σχετικά καινούργια ειδικότητα στο χώρο της κτηνιατρικής, εξετάζει περιστατικά κακοποίησης και προσδιορίζει με ακρίβεια οι αιτίες θανάτου των ζώων.

«Κληθήκαμε στο χωριό Λαζαρίνα του νομού Καρδίτσας για ένα άλογο ιπποδρόμου που βρέθηκε νεκρό και με το πόρισμά μας, που είναι καθοριστικής σημασίας και δεν αμφισβητείται από τα δικαστήρια, ο ιδιοκτήτης του κατάφερε να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική του», περιγράφει, προσθέτοντας και άλλα περιστατικά που αφορούν αδέσποτα, όπως κάποια κουτάβια που βρέθηκαν νεκρά με τον ισχυρισμό ότι πέθαναν στη γέννα, αλλά με τη νεκροψία αποδείχθηκε ότι τα είχαν πνίξει μέσα σε νερό.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τόντη, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι δηλητηριάσεις ζώων, αλλά «τα άψυχα κουφάρια τους που κείτονται νεκρά στην άσφαλτο ή σε διάφορες τοποθεσίες, χωρίς κανείς να τα περισυλλέγει, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

«Αν και είναι ευθύνη των δήμων η περισυλλογή και η καύση τους σε κλιβάνους, εντούτοις ο κόσμος αδιαφορεί και δεν επικοινωνεί με τους αρμόδιους. Για μένα, η εικόνα αυτή, με τα παρατημένα κουφάρια, αποτελεί ένδειξη πολιτισμού μιας χώρας», καταλήγει ο κ. Τόντης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου