ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πέθανε ένας από τους έξι τελευταίους βόρειους λευκούς ρινόκερους

πέθανε-ένας-από-τους-έξι-τελευταίους-β-753187

Ένας αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος, ένα από τα τελευταία έξι άτομα του υποείδους του, πέθανε την Κυριακή στο Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο.

Ο Αγκαλίφου, όπως ονομαζόταν το σπάνιο ζώο, πέθανε σε ηλικία 44 ετών, πιθανότατα από γηρατειά.

«Ο θάνατος του φέρνει αυτό το θαυμάσιο [υπο]είδος ένα βήμα πιο κοντά στην εξαφάνιση» δήλωσε ο Ράντι Ρίτσις, υπεύθυνος του πάρκου σαφάρι στον ζωολογικό κήπο.

Μόλις τρεις βόρειοι ρινόκεροι απομένουν στη φύση, και ακόμα δύο ζουν σε αιχμαλωσία σε ζωολογικό κήπο της Τσεχίας. Στα τέλη Οκτωβρίου, ένας ακόμα πέθανε στην Κένυα.

Η επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών ήδη κατατάσσει το υποείδος στα «κρισίμως κινδυνεύοντα» ή «εξαφανισμένα από τη φύση» υποείδη.

Ο βόρειος λευκός ρινόκερος (Ceratotherium simum cottoni) είναι ένα από τα δύο υποείδη του λευκού ρινόκερου της Αφρικής, γνωστού και ως πλατύρρινου. Εξελίχθηκε σε γεωγραφική απομόνωση από τον συγγενικό νότιο λευκό ρινόκερο (Ceratotherium simum simum) και οι πληθυσμοί του ήταν ανέκαθεν σχετικά μικροί.

Η λαθροθηρία και η καταστροφή του ενδιαιτήματός του, σε συνδυασμό πολιτική αναταραχή στο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, μείωσαν δραματικά τον ήδη μικρό πληθυσμό.

Ο νότιος λευκός ρινόκερος βρίσκεται πάντως σε καλύτερη κατάσταση, αν και κατατάσσεται στα «σχεδόν απειλούμενα» είδη.

Στην Αφρική ζει και ένα δεύτερο είδος, ο μαύρος ρινόκερος Diceros bicornis, ο οποίος ονομάστηκε έτσι για να ξεχωρίζει από τον λευκό ρινόκερο, αν και τα δύο είδη είναι στην πραγματικότητα γκρίζα.

Ο μαύρος ρινόκερος αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης και ένα υποείδος του,
ο δυτικός μαύρος ρινόκερος (Diceros bicornis longipe), κηρύχθηκε εξαφανισμένο το 2011.

Ακόμα τρία είδη ρινόκερου απαντώνται στην Ασία. Ο ινδικός ρινόκερος κατατάσσεται στα «ευάλωτα» είδη, ο ρινόκερος της Ιάβας στα «κρισίμως κινδυνεύοντα», όπως συμβαίνει και με τον ρινόκερο της Σουμάτρας, το πιο μικρόσωμο από τα πέντε σύγχρονα είδη.

tanea.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου