ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ανάπτυξη των μερισμάτων

η-ανάπτυξη-των-μερισμάτων-8625

Του Νίκου Χατζησταματίου, Δικηγόρου

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στην εφημερίδα FAZ (Frankfurter Algemeine Zeitung) ότι: «Για να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα επιβαρύναμε υπέρ του δέοντος τμήματα της κοινωνίας. Τώρα όμως δημιουργούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να μειώσουμε τα βάρη στα εν λόγω τμήματα της κοινωνίας. Γενικά όμως η φορολογία δεν είναι υπερβολικά υψηλή». Και συνέχισε ότι: «Σε περίπτωση που και το 2018 ξεπεράσουμε τους στόχους του προϋπολογισμού θα χορηγήσουμε και πάλι ένα κοινωνικό μέρισμα».

Απέδειξε έτσι, σταθερά, με τις παραπάνω δηλώσεις του ο υπουργός ότι το μεν οι κυβερνώντες σήμερα δεν έχουν επαφή με τη πραγματικότητα και είτε θέλουν να αυταπατώνται, είτε συνειδητά εξαπατούν τον ελληνικό λαό, ενώ τρία είναι τα μοντέλα που οι κυβερνώντες την χώρα μας δείχνουν ότι θέλουν να ακολουθούν. Αποτυχημένα και απόλυτα χρεωκοπημένα και τα τρία. Το πρώτο των παλαιών Σοβιέτ, το δεύτερο της Βόρειας Κορέας και τρίτο και τελευταίο της Βενεζουέλας. Όπως με τις δηλώσεις αυτές απέδειξε και ότι δεν προτίθενται να τα εγκαταλείψουν.

Αντίθετα βέβαια με τα δικά μας «μυαλά», η σημερινή Ρωσία, ακόμη και η Κίνα, έχουν αναθεωρήσει απόλυτα τις θέσεις τους περί της εφαρμογής του κομμουνισμού στην οικονομία, ακόμη και περί σοσιαλδημοκρατίας και έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, του ανταγωνισμού, της παραγωγικότητας, της απελευθέρωσης από τον κρατισμό και τη γραφειοκρατία. Και παλεύουν έτσι με όπλο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, για την ανάπτυξη, σαν μέσο για να βελτιώσουν την ευημερία των λαών τους. Έχουν φυσικά ξεχάσει τα επιδόματα πείνας ή άλλως το ονομαζόμενο, επί το κομψότερο και αριστερότερο «κοινωνικό μέρισμα».

Βοηθώντας κάποιον άστεγο φίλο να κάνει δήλωση για να είναι δικαιούχος επιδόματος, είδα να του ζητά το ηλεκτρονικό σύστημα, για να δικαιούται αυτά τα επιδόματα σαν άστεγος, … τον αριθμό της παροχής ηλεκτροδότησης και οπωσδήποτε το «μίσθωμα» που καταβάλει. Ο άστεγος. Και βάλαμε δοκιμαστικά κάποιο μικρό ποσό … και βγήκε και καταβλητέος φόρος. Προφανώς για αυτά τα κοινωνικά μερίσματα μιλά ο υπουργός. Να τα χαίρεται, γιατί οι Έλληνες δεν τα χαίρονται και αυτοί δεν συνεχίσουν για πολύ να χαίρονται τη νομή της εξουσίας, συνεχίζοντας την κοροϊδία.

Τα παρακολουθήσαμε και τα ζήσαμε τα μοντέλα αυτά των «κοινωνικών μερισμάτων» του λεγόμενου τότε «υπαρκτού σοσιαλισμού», επί χρόνια, που και οι ίδιοι, προσπαθώντας, τα έχουν ξεχάσει. Είδαμε … τις κοινωνικές παροχές τους, την αξιοκρατία τους και τη προκοπή τους, μέχρι τη μέρα που χρεοκόπησαν τελείως, παραδέχτηκαν το χάλι τους και τα εγκατέλειψαν, οι μέντορές τους. Είναι τα μοντέλα όπου βασιλεύουν τα λαμόγια, οι κρατικοδίαιτοι «ημέτεροι», μαζί με τους βολεμένους, άσχετα αν είναι μέτριοι ή ακόμη και κακοί και αντιπαραγωγικοί. Και σήμερα, εμείς οι έξυπνοι, τα εναγκαλιζόμαστε «για να βγει η χώρα από τα δύσκολα». Άκουσα για ένα πρόγραμμα που έχει το όνομα «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα», που μιλάει, αν το αντιλήφθηκα καλά για επενδύσεις σε… χασίσια.

Σήμερα οι δημιουργικοί Έλληνες που δουλεύουν σκληρά και παραγωγικά και τιμωρούνται για αυτό, από ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, αλλά κυβερνούν σήμερα τη χώρα μας και υπόσχονται «κοινωνικά δίκαιη» ανάπτυξη με βάση το προαναφερθέν «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα».

Δεν ξέρω ποιος κοροϊδεύει ποιον. Αυτοί που τα λεν και κάνουν ότι τα πιστεύουν και οι ίδιοι ή εμείς που τους ακούμε και τους ανεχόμαστε, σιωπώντας; Οι Ευρωπαίοι πάντως δεν τα τρώγουν και έτσι φοβάμαι ότι θα μας μείνει μόνον «η φούμα».

Για να λέμε βέβαια και την απόλυτη αλήθεια η κακή αρχή έγινε κάπου στη δεκαετία του 1980, αλλά για το τωρινό μπάχαλο μπορούν αποκλειστικά και δικαιωματικά να καυχώνται οι κυβερνώντες.

Σαν λαός πρέπει να δώσουμε οριστικά τη λύση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου