ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πώς μπορούν Ελληνες να νοικιάσουν αυτοκίνητα σε χώρες εκτός ΕΕ

πώς-μπορούν-ελληνες-να-νοικιάσουν-αυτ-16142

Τουρίστες από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αυστραλία και τον Καναδά μπορούν να ενοικιάσουν αυτοκίνητο στην χώρα μας μόνο όταν έχουν μαζί με το δίπλωμα οδήγησή τους και το διεθνές δίπλωμα οδήγησης.

Έτσι οι επιχειρηματίες ενοικιάσεων αυτοκινήτων αρνούνται να νοικιάσουν σε τουρίστες εκτός ΕΕ όταν αυτοί δεν έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

«Σε περίπτωση που σε έλεγχο της αστυνομίας διαπιστωθεί η παράβαση, τότε τα αρμόδια όργανα θα επιβάλλουν πρόστιμο και στον οδηγό και στην εταιρεία, ενώ θα υπάρξει και κατάσχεση του αυτοκινήτου για την περίπτωση που θα ενοικιαστεί αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα σε άτομο που δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων, Άννα Βλαχάβα.

Η ίδια αναφέρει ότι «αυτό ενδεχόμενα να δημιουργήσει πρόβλημα στους τουρίστες αυτών των χωρών που θα αμελήσουν να φέρουν το διεθνές δίπλωμα, αφού δεν θα μπορέσουν να ενοικιάσουν κάποιο αυτοκίνητο στην χώρα μας.

Τα πρόστιμα είναι βαριά και πρέπει άμεσα να βγει διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο που θα ξεκαθαρίζει τα πράγματα σε αυτό τον τομέα ειδικά εν όψει της έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν, γιατί αυτό μπορεί να αποτελέσει είναι ένα βαρύ πλήγμα για τις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων και τον τουρισμό γενικότερα», αναφέρει η κ. Βλαχάβα.

Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα το διεθνές δίπλωμα οδήγησης για να ταξιδέψει κάποιος σε χώρες εκτός ΕΕ εκδίδεται από την ΕΛΠΑ. Η διάρκεια του διεθνούς διπλώματος είναι μονοετής ή τριετής και εξαρτάται από τον τόπο προορισμού του ενδιαφερόμενου, καθώς υπάρχουν χώρες εκτός ΕΕ οι οποίες αναγνωρίζουν το ελληνικό δίπλωμα.

Για την έκδοσή του απαιτούνται μία φωτογραφία, παρουσίαση του ελληνικού διπλώματος οδήγησης, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε ισχύ, το διαβατήριο ή νέου τύπου αστυνομική ταυτότητα, ενώ κατατεθείτε παράλληλα και παράβολο στην ΕΛΠΑ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου