ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινάει το πρόγραμμα χρηματοδότησης ξεχασμένων ακινήτων των δήμων το 2018

ξεκινάει-το-πρόγραμμα-χρηματοδότηση-236779

Από τις 8 Ιανουαρίου 2018 θα γίνονται δεκτές αιτήσεις χρηματοδότησης για την ανάδειξη «ξεχασμένων» ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι δήμοι στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ με τίτλο: “Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας”.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης: «Με το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτούμε την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των δήμων. Κτίρια που παρέμεναν αδρανή και επιβάρυναν οικονομικά τους δημότες θα μετατραπούν σε σημαντικές εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και σε νέες πηγές εσόδων για τους δήμους. Πρόκειται για δράση που συνδυάζει αρμονικά τη διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών εμβληματικών κτιρίων με την οικονομική ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Στη νέα προγραμματική περίοδο επικεντρώνουμε σε μικρά και μεσαία έργα στους δήμους όλης της χώρας που αναβαθμίζουν τις υποδομές τους και ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών. Για τη χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων κινητοποιούμε τόσο τους πόρους του ΕΣΠΑ όσο και εκείνους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, αναπτύξαμε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο Ταμείο Υποδομών, ενώ εξασφαλίσαμε και πρόσθετα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Σύμφωνα με την πρόσκληση του προγράμματος που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 50 εκατ. ευρώ και μέγιστη χρηματοδότηση είναι 2.500.000 ευρώ ανά πρόταση και μέχρι και το 100% του κόστους, ανάλογα με το είδος της αξιοποίησης.

Στόχος είναι να αξιοποιηθούν και να επανενταχθούν στον ιστό της πόλης για τουριστικούς, πολιτιστικούς σκοπούς αλλά και για επιχειρηματικές δραστηριότητες τα παλιά δημοτικά καταστήματα,όπως βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες και σφαγεία, στεγασμένες στοές και αγορές, δικαστικά μέγαρα, δημοτικά λουτρά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ακόμη και εγκαταλειμμένα «Ξενία» και νοσοκομεία και άλλα κτιρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμη παρέμβαση ο εκσυγχρονισμός κτιρίων / εγκαταστάσεων που λειτουργούν πλήρως. Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις σε ανενεργά κτίρια ή κτίρια που ένα μικρό ποσοστό της επιφάνειας τους (έως 20%) έχει υφιστάμενη χρήση και με την παρέμβαση θα αποκτήσει χρήση το σύνολο της επιφάνειάς του.

Κάθε δήμος δύναται να υποβάλει μια και μοναδική πρόταση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή, αναστήλωση αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιρίου.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου