ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται και πάλι ο ΕΝΦΙΑ για να «βγαίνει» ο λογαριασμός

αυξάνεται-και-πάλι-ο-ενφια-για-να-βγαί-418070

Με νέους συντελεστές θα υπολογιστεί τον Αύγουστο του 2018 ο ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να έρθουν ξανά τα πάνω-κάτω για χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Το τεχνικό μνημόνιο που εγκρίθηκε από τους δανειστές μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου προβλέπει ρητά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου ή να «διευρύνει τη φορολογική βάση» προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα έσοδα από τον φόρο θα παραμείνουν αμείωτα παρά την αποκλιμάκωση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου αυτές να προσεγγίσουν τις πραγματικές.

Όπως συνέβη και το 2016, έτσι και το 2018, από την αύξηση των συντελεστών θα υπάρξουν χαμένοι αλλά και κάποιοι κερδισμένοι. Δεδομένου ότι η πτώση των αντικειμενικών αξιών δεν θα είναι ίδια σε όλες τις περιοχές –αντιθέτως θα υπάρξουν και ακίνητα η φορολογητέα αξία των οποίων θα αυξηθεί- πολλοί ιδιοκτήτες θα βρεθούν από τη μια να μην έχουν όφελος από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και από την άλλη να επιβαρύνονται από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού, ειδικά σε ότι αφορά στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ο οποίος βαραίνει όσους έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από το κείμενο του τεχνικού μνημονίου, μέσα στον μήνα θα πρέπει να συγκροτηθεί (πάλι) ομάδα εργασίας η οποία θα πλαισιωθεί από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και της Ελληνικής Στατιστικής. Η στελέχωση της ομάδας θα πρέπει να γίνει μέσα στον Ιούνιο. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η ομάδα θα πρέπει να στελεχωθεί από ειδικούς εκτιμητές. Στόχος θα είναι να αναπτυχθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων. Η πλατφόρμα αυτή θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017. Αυτή τη φορά, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, θα πρέπει να γίνει με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, το τεχνικό μνημόνιο είναι σαφές: ο εισπρακτικός πήχης θα πρέπει να παραμείνει στα 2,65 δις. ευρώ ότι και αν γίνει. Όπως αναφέρεται, η μεταρρύθμιση των αξιών θα πρέπει να έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα κάτι που μένει να φανεί αν θα έχει επίπτωση όχι μόνο στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αλλά και στους συντελεστές υπολογισμού των φόρων μεταβίβασης ακινήτων (αγορά, δωρεά, κληρονομιά, γονική παροχή κλπ).

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Και τον Αύγουστο, θα σημάνει και πάλι η ώρα του ΕΝΦΙΑ. Παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από το φθινόπωρο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι τουλάχιστον οι φτωχότεροι των ιδιοκτητών θα έχουν κάποια ελάφρυνση (σ.σ σχετική εξαγγελία είχε γίνει στη ΔΕΘ), ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα είναι τελικώς ίδιος και απαράλλακτος με τον αντίστοιχο του 2016. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στο Taxis μέσα στον Αύγουστο –θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει η ανάρτηση νωρίτερα λόγω φόρτου εργασίας της αρμόδιας Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΔΑΕ- κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 4-5 μηνιαίες δόσεις.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα:

1. Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο περυσινός και το μόνο που θα εξεταστεί είναι το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στην περιουσιακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη (αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές κλπ)

2. Δεν θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες γης θα απαλλαγούν και φέτος από επιβαρύνσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

3. Θα εξεταστεί την τελευταία στιγμή το ενδεχόμενο να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν ταυτόχρονα και ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τέλη κυκλοφορίας.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου