ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή πληρωμών και από τον ΕΦΚΑ για τις οφειλές του

αναστολή-πληρωμών-και-από-τον-εφκα-για-422540

Την τακτική που ακολουθεί το Δημόσιο ως προς τις οφειλές του προς τους ιδιώτες (αναστολή πληρωμών) αντίγραφει και ο ΕΦΚΑ. Το τελευταίο πεντάμηνο τα έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση στόχων, ενώ οι δαπάνες υπολείπονται και των στόχων που έχουν θέσει οι δανειστές, καθώς δεν έχουν καταβληθεί χιλιάδες συντάξεις και εφάπαξ επιδόματα.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης ανέφερε στη Βουλή ότι τα στοχεία του πρώτου 5μηνου του 2017 δείχνουν ότι τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών (εκτός κεντρικής διοίκησης) ανήλθαν σε 2,436 δις ευρώ παρουσιάζοντας υπέρβαση 209 εκατ. ευρώ ή 10,4%. Από ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών είχαμε έσοδα 781 εκατ. έναντι στόχου 708 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις μη μισθωτών ανήλθαν σε 1,070 δις ευρώ μαζί με την εισφορά περίθαλψης. Τα έσοδα από εισφορές μισθωτών δημοσίου υπολείπεται κατά 71 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από ρύθμιση οφειλών ανήλθαν σε 350 εκατ. ευρώ – υπέρβαση 37 εκατ. ευρώ – ενώ οι αποδόσεις περιουσίας εκτός ΔΕΗ ανήλθαν σε 127 εκατ ευρώ». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για κύριες συντάξεις «είναι κάτω των στόχων κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Μπακαλέξης είπε ακόμη ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα 138.999 συντάξεις. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να διεκπαιρεώνονται περί τις 20.000 κάθε μήνα. Εάν ο στόχος επιτευχθεί, τότε στο τέλος του χρόνου θα εκκρεμούν περίπου 60.000 – 70.000 συντάξεις.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ έκανε ξεχωριστή αναφορά και στο Ταμείο Συνεταιριστών στο οποίο έχουν υποβληθεί αιτήματα για 400 συντάξεις από το 2010 και ακόμα εκκρεμούν.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών Αθανάσιος Καποτάς παραδέχθηκε πως «Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε στον πολίτη αυτά που οφείλουμε και να δώσουμε τα λεφτά του στην ώρα τους» και εξήγησε ότι «εκκρεμούν 62.000 αποφάσεις που πρέπει να βγουν».
Αναφορικά με τα επικουρικά είπε πως «έχουμε 126.000 εκκρεμότητες συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ» και συμπλήρωσε πως «Τα αποθεματικά του τομέα πρόνοιας και του τομέα επικουρικής ασφάλισης είναι περίπου 2,5 δις ευρώ στο κάθε ένα».

Στην καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Απευθυνόμενος προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ θέλησε να μάθει πόσες αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων υπήρχαν πριν την ίδρυση του ΕΦΚΑ; Πόσες έχουν καταβληθεί; Και πόσες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Παρά πάντως τις μεγάλες καθυστερήσεις ως προς την καταβολή των συντάξεων ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος προκάλεσε αίσθηση τονίζοντας «για εμάς είναι χαρά να μιλάμε για τον ΕΦΚΑ. Όσα προβλήματα έχει εμείς τα κληρονομήσαμε».

Το κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε επίσης ότι οι κατώτερες συντάξεις αυξήθηκαν κατά 48 ευρώ ενώ προκάλεσε έκπληξη το επιχείρημα του ότι το αίτημα των δανειστών μας για πάγωμα της αύξησης των συντάξεων και για το 2022 (ψηφίστηκε με τα τελευταία μέτρα) συνιστά απόδειξη ότι η οικονομία θα πάει καλά.

«Η αξίωσή τους να πάμε πιο πίσω την αύξηση συντάξεων είναι επιβεβαίωση ότι θα πάει καλά η οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Θα επιβεβαιωθούν όλα αυτά. Όπως επιβεβαιώθηκε ότι δεν επήλθε Αρμαγεδδών και σφαγιασμός των κύριων και επικουρικών σύνταξαν».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου